Menu Zavřít

Podivné doporučení

3. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Management Zentivy: Budoucnost firmy má hodnotu 24 Kč

Souboj o Zentivu spěje k dalšímu dramatickému zvratu. Vzájemné přebíjení nabídek k převzetí, které tahanici o českého výrobce generik odstartovalo, započala prostřednictvím společnosti Anthiarose skupina PPF částkou 950 korun za akcii. Ta byla poté přebita společností Sanofi Aventis (SA) nabídkou ve výši 1050 korun za akcii. Poté SA svou nabídku dále navýšila na současnou úroveň 1150 korun za akcii. Až potud by šlo o vcelku nezajímavý souboj dvou zájmových skupin reprezentovaných PPF na jedné straně a SA spolu s managementem Zentivy na druhé straně, okořeněný důležitým, avšak mlčícím 7,6procentním podílem skupiny J&T. Minulý týden však věci nabraly obrátky.
Finančník Pavel Tykač navýšil podíl v Zentivě na více než deset procent. Na kterou stranu se nakonec přidá není jisté. Jeho mluvčí Jan Chudomel týdeníku EURO sdělil, že nemůže ani potvrdit, že Tykač podíl vlastní, natož komentovat, jak s ním naloží. Vedení Zentivy poté vydalo doporučení akcionářům přijmout navýšenou nabídku SA a zároveň pod pokutou zavázalo Zentivu tuto nabídku podpořit. Skupina PPF na to reagovala požadavkem na svolání valné hromady, na níž by prý ráda zjistila, proč představenstvo Zentivy postupovalo tímto způsobem. Tolik fakta. Z nich však vyplývají zajímavé otázky.
Současná nabídka ve výši 1150 korun za akcii přišla v době, kdy Zentiva uzavírala na ceně 1126 korun. Z toho plyne, že prémie, kterou by akcionáři prodejem svých podílů SA získali, by činila v době zvýšení nabídky celých 24 korun na akcii. To lze považovat za směšně nízkou přidanou hodnotu hned z několika důvodů. Za prvé, akcie Zentivy v době před vypuknutím krize dokázaly překonat hranici patnácti set korun za kus. Nikde sice není psáno, že se Zentiva na tuto cenu zase vrátí, až se situace na světových trzích uklidní, avšak setrvání na současné ceně je také vysoce nepravděpodobné. Pokles Zentivy je daný víceméně obecným trendem na trhu, a titul je tak jako jeden z mála velmi zajímavou investiční příležitostí ihned poté, co současná krize překoná vrchol. Předseda představenstva Zentivy Jiří Michal k předchozí nabídce řekl, že „neodpovídá jedinečné strategické pozici, kterou jsme v sektoru generik za poslední tři roky v regionu střední a východní Evropy vybudovali. Neodráží ani významné zlepšení provozní a finanční výkonnosti ani náš růstový potenciál, jež se promítly v našich silných výsledcích za první pololetí roku 2008. Navíc přijetím této nabídky by se akcionáři mohli zbavit možnosti podílet se na potenciální synergické transakci či získat prémii za potenciální změnu kontroly“. Inu, zda současná prémie 24 korun nad tržní cenu odpovídá všemu tomu, co Jiří Michal tehdy napovídal, to ať každý posoudí sám. Na otázky, zda vedení firmy nemá pocit, že akcionáře tlačí do nevýhodného obchodu, jestli s SA existuje předjednaná dohoda o opčním programu pro současné manažery a proč vedení Zentivy nevěří v opětovný růst ceny titulu, firma odmítla reagovat. Jaká páka donutila management Zentivy k prosazování takto abnormálně nevýhodného obchodu, tedy zůstává otázkou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).