Menu Zavřít

Podmanivá story

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Na pražskou burzu se v nejbližších měsících chystají minimálně dvě developerské firmy

Není divu, že burzovní úspěch společnosti Orco láká následovníky. Na pražskou burzu vstoupila v únoru minulého roku a od té doby akcie developerské firmy akcionářům investici zhodnotily o 120 procent.
Pokračovatelé Orka z realitní oblasti se zřejmě stanou zachránci pražské burzy, která by bez nových emisí byla odsouzena k postupnému odumírání. Tím, kdo pravděpodobně první doběhne do cílové rovinky v podobě kótace, bude na přelomu listopadu a prosince společnost ECM. Česká firma je známá především projektem přestavby pražské čtvrti Pankrác, kde vlastní budovu bývalého Motokovu a nikdy nedostavěný mrakodrap budovaný Českým rozhlasem.

EBF24

Očekávání.

Po vstupu na burzu nezůstane nová emise ECM dlouho osamocena, úpis akcií chystají podle důvěryhodných zdrojů z developerských a bankovních kruhů i další. S odstupem několika málo měsíců by měla následovat společnost Africa Israel International Investments - firma, která působí v České republice od roku 1997 a mezi jejíž nejznámější projekty patří pražský Palác Flóra, vinohradský soubor luxusních rezidencí Korunní dvůr nebo Business centrum Evropská. Záměr vstoupit v budoucnu na burzu oznámil v uplynulém týdnu na konferenci v Dubaji také Luděk Sekyra. Ten by rád na trh uvedl fond CEE Property Development Portfolio, který spravuje, a jehož hlavním investorem je Česká spořitelna. „IPO začíná být atraktivní variantou,“ komentuje aktuální snahy developerů Zbyněk Buš, ředitel korporátního financování KPMG. „Emise na burze je zajímavá pro společnosti, které jsou vedeny a vlastněny jedním člověkem nebo úzkým okruhem lidí. A které hledají cestu dalšího rozvoje a mají expanzivní plány do zahraničí. Majitelé zpravidla nehodlají prodat společnost celou, protože je práce baví, ale chtějí získat cash flow, hledají někoho, kdo jim uvolní ruce a nastaví mezinárodní standardy, pozvedne je z lokální na středoevropskou úroveň.“ Dalšími firmami z realitní oblasti, o kterých trh jako o možných emitentech akcií spekuluje, jsou: Europolis, Real Este Karlin Group (REKG), Passerinvest Group, nebo Lighthouse Group. Některé z nich případný vstup na burzu přímo vylučují (například Serge Borenstein – zakladatel REKG), jiné zvažují (Passerinvest Group), další své záměry oficiálně nekomentují.

Od uzavřenosti k transparentnosti.

Pravděpodobně největším rizikem firem jako ECM nebo Africa Israel, je, zda se jim podaří proměnit firemní kulturu. Obě firmy totiž v minulosti patřily k informačně uzavřeným. Jejich šéfové například nikdy neposkytovali rozhovory, nebyli zvyklí otevřeně komunikovat s auditory a poradci. Nyní se to snaží změnit. Majitel a prezident společnosti ECM Milan Janků přiznal, že rozhovor pro týdeník EURO publikovaný na následující straně je jeho prvním za patnáct let podnikání. Rizikem, které zmiňují analytici i potenciální investoři, zůstává, zda firma poté, co investory přesvědčí a ti jí poskytnou peníze na další rozvoj, vytrvá v nastaveném trendu otevřenosti a transparentnosti, nebo se opět částečně uzavře a stane se znovu nečitelnou. Otázkou také zůstává, proč - kromě toho, že akcie Orka rostou a dá se předpokládat, že se podobně zachovají i akcie další firmy ze stejného oboru - míří ECM na trh právě teď. Firma vždy byla spojována především s přestavbou pražské Pankráce. Logický postup by tedy byl, dokončit přestavbu Pankráce a poté investorům prodat tento příběh, na kterém by firma dokázala, že umí se ziskem uskutečňovat obří projekty. To se ale nestalo. Kdo do okolí bývalého Motokovu zavítá, uvidí tam jen velké díry a hromady hlíny, případně až na skelet svlečenou budovu vlastněnou dříve Českým rozhlasem. Celý pankrácký projekt - nejen vinou developera - nabírá stále větší zpoždění, a tím se i snižuje jeho šance uspět na trhu. Kvůli dokončování dalších a dalších projektů postupně roste riziko, že část z budovaných 44 tisíc metrů kancelářských ploch zůstane na Pankráci další dobu neobsazená. Přitom posuzovat ECM schopností dokončovat obří projekty je nezbytné, protože právě na ně, ať již uskutečňované v Česku nebo v ještě daleko komplikovanějším Rusku, chce firma peníze investorů použít.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).