Menu Zavřít

Podmanivá světle žlutá ze Champagne

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Raymond Boulard Cuvée petraea XCVI – MMIV

CIF24

Podmanivé území s rozesetými středověkými chrámy, nadčasovými hrady a malými vesničkami nabízí krajina podél řeky Marny. Vedou jím nesčetné vinné stezky v okolí Remeše nebo Epernay, jejichž tradice zasahuje hluboko do historie. Nejproslulejší vinařskou oblastí je Champagne, v níž se zrodilo povzbudivě perlící a smyslné šampaňské, pověstný a ušlechtilý nápoj, který je králem mezi šumivými víny. Oku lahodící lahve zdejších velkých vinařských podniků jako Dom Pérignon, Moët & Chandon nebo Veuve Clicquot nepřehlédnutelně plní na celém světě regály obchodů i inzertní stránky časopisů. Avšak vedle těchto gigantů jsou v Champagne i malá a střední vinařství, které sice neprodukují taková množství lahví, zato však jejich produkce pochází z vlastních vinic a bývá vynikající.
Producent
V samotném středu regionu Champagne je rodinné vinařství Raymonda Boularda, které od roku 1792 na svých vinicích označených Grand Cru pěstuje klasické odrůdy Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay, bez kterých se výroba šampaňského neobejde. Mírně svažité vinice o rozloze více než deset hektarů a s průměrným stářím přes třicet let jsou vysázeny na regionálně typických křídových půdách. Ošetřují se plně podle zásad ekologického zemědělství s příklonem k biodynamickému pěstování. Velká pozornost je věnována správnému načasování ruční sklizně a probírce hroznů tak, aby bylo dosaženo optimální zralosti spojené s maximem buketních látek a dostatečnou cukernatostí. Technologie
Zpracování hroznů a vinifikace moštu probíhají v maloobjemových nerezových tancích, víno zraje v dubových sudech typu barrique, jejichž převážnou část tvoří použité sudy z Bordeaux a Bourgogne. Při míchání vín je uplatňován princip známý jako Solera, kdy je víno z každé sklizně vinifikováno samostatně a před lahvováním je směs z předchozích ročníků doplněna o objem stočeného vína, který však zpravidla nepřekračuje pětinu celkového množství. Nabídku vinařství Raymond Boulard tvoří paleta vysoce kvalitních klasických cuvée Brut na bázi červených odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay, okouzlující Blanc de Blancs pouze z bílých hroznů Chardonnay a podmanivě veselé Rosé z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Celkový dojem ze všech testovaných vín je úchvatný a potvrzuje tak oprávněnost bezpočetné řady ocenění, která tato šampaňská vína každoročně získávají, stejně jako jedinečné dědictví mnohaleté tradice, která nemá obdobu.
Náš tip
Raymond Boulard Cuvée petraea XCVI – MMIV je šumivé víno vytvořené kupláží Pinot Noir (60 procent), Pinot Meunier (20 procent) a Chardonnay (20 procent) ze sklizní ročníků 1996 až 2004. Zaujme jak svojí nádherně světle žlutou barvou, tak živým jemným perlením. Jde o velice elegantní šampaňské víno s plnou, velmi bohatou komplexní téměř smetanovou dlouho trvající chutí a svěží vůní připomínající peckoviny a sušené ovoce. Svým celkovým pojetím jedinečně reprezentuje terroir, pečlivost a zkušenost vinaře a rozhodně ho lze doporučit pro dlouhodobé uložení.
HODNOCENÍ
Vzhled vína (max. 15) 15 bodů
Vůně vína (max. 30) 27 bodů
Chuť vína (max. 44) 42 bodů
Celkový dojem (max. 11) 10 bodů
Celkem (max. 100) 94 bodů

Stupnice časopisu The Wine Spectators
100-96 bodů mimořádné víno 95-90 bodů nejlepší víno
89-80 velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?