Menu Zavřít

Podmínky ve zpracovatelském průmyslu jsou kvůli koronaviru nejhorší za posledních 11 let

4. 5. 2020
Autor: Martin Pinkas

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v dubnu kvůli dopadům šíření koronaviru výrazně zhoršily. Index nákupních manažerů (PMI) klesl na 35,1 bodu z březnových 41,3 bodu, tedy na nejnižší hodnotu od března 2009. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.

Dubnová data zároveň ukázala na nejprudší pokles objemů výroby a nových zakázek v českém zpracovatelském sektoru od začátku sběru dat v červnu 2001. Pokles poptávky způsobený pandemií přispěl i k největšímu snížení zaměstnanosti od finanční krize v roce 2009 a k propadu obchodní důvěry na minimum od července 2012.

Výrobci také v dubnu kvůli snaze udržet si konkurenceschopnost opět zlevnili zboží i přesto, že ceny vstupů dál vzrostly. Vstupy pak podražily kvůli prodlevám v dodávkách a nedostupnosti. Zároveň ale v sektoru silně poklesla nákupní činnost.

"Pandemie Covid-19 a nouzová zdravotní opatření v dubnu dopadla na český zpracovatelský sektor v plné míře. Kvůli zastavení domácí i zahraniční poptávky objemy výroby i nových zakázek klesly historicky prudkým tempem, které předčilo pokles během finanční krize," uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jones.

WT100

Omezení v České republice se podle ní sice pomalu uvolňují, ale firmy očekávají, že výroba bude během příštího roku klesat. "Jejich důvěru podemílá nejistota z trvání karantény a postupné obnovy i obavy z dopadu případného poklesu investic," dodala.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).