PoradnaZačínám podnikat v pohostinství. Živnostenský list mám už pět let, ale zatím jsem nepodnikala. Ráda bych věděla, co všechno si musím obstarat, abych mohla začít podnikat. Miloslava Š.
Poradna
Začínám podnikat v pohostinství. Živnostenský list mám už pět let, ale zatím jsem nepodnikala. Ráda bych věděla, co všechno si musím obstarat, abych mohla začít podnikat. Miloslava Š.**
Pro zjednodušení natolik obsáhlého dotazu předpokládejme, že jde o nově postavenou, vybavenou a hygienicky schválenou hospodu, která teď zahajuje provoz.
Po náboru zaměstnanců následuje jejich registrace. Pracovníci hospody musí mít zdravotní průkaz ne starší dvou let a každého je nutné přihlásit na správě sociálního zabezpečení a ve zdravotních pojišťovnách zaměstnanců. Na těchto úřadech musí být přihlášen i zaměstnavatel.
Vy se pak osobně musíte přihlásit k odvodu sociálního a zdravotního pojištění jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), přičemž na těchto úřadech a na živnostenském úřadu a finančním úřadu musíte oznámit počátek podnikání. Pokud jde o finanční řízení, nejste plátcem DPH, dokud váš obrat nepřekročí jeden milion korun. Pakliže třeba jen o korunu překročíte tuto hranici, musíte se do 15 dnů přihlásit na finančním úřadě.
Pro někoho může být novinkou takzvané povinné kolkování alkoholu. Na všech fakturách musí být uvedeno, že odebíráte zboží z inventarizace pro celní správu dodavatele. Nesplňujeteli tento předpis, nesmíte odebírat nekolkované lihoviny.
V neposlední řadě je nutné požádat o přidělení účtů, a to na finančním úřadě o účet pro odvod daně z mezd, ve zdravotních pojišťovnách a na sociální správě o účty pro odvod pojistného.
Nejste-li plátcem DPH nebo jde-li o takzvanou malou organizaci (do padesáti zaměstnanců), stačí vést jednoduché účetnictví.
Modrozelená poradna