Menu Zavřít

Podnikatelé budou mít jednodušší administrativu

13. 5. 2010
Autor: profit

Prezident České republiky Václav Klaus podepsal dne 13. května 2010 "Návrh zákona, kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů".

Autor: Profit

Ministerstvo průmyslu a obchodu normu připravilo v rámci Plánu snižování administrativní zátěže podnikatelů do roku 2010. Zákon nabývá účinnosti prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Podnikatelé ušetří ročně téměř 800 milionů korun díky změnám, které dosud Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo. Díky podepsanému zákonu klesne administrativní zátěž podnikatelů celkově o 20,05 %. To představuje sumu přes 1,3 miliardy korun ročně.

Zákon se zaměřuje na změny právní úpravy v oblasti ochrany spotřebitele, vstupu do podnikání a v oblasti technické legislativy. Obsahem návrhu jsou změny živnostenského zákona, zákona o ochraně spotřebitele, občanského zákoníku, zákona o České obchodní inspekci, zákona o metrologii a zákona o technických požadavcích na výrobky. Součástí návrhu jsou i novely zákona o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě a zákona o ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů. Zároveň dochází ke zrušení šesti vyhlášek.

CIF24

„Pozitivní dopad těchto úprav můžeme vyčíslit částkou přes půl miliardy korun ročně. O tu se podnikatelům ročně sníží jejich náklady,“ říká ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Více na BusinessInfo.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).