České dráhy chtějí zlepšit služby nádražních restaurací. Podle auditů nevyhovuje představám o moderní gastronomii 70 procent ze zhruba 210 zařízení.
Autor: Jakub Stadler
Základem změn má být ještě v letošním roce sjednocení smluv pro všechny nájemce, jejichž součástí bude i provozní řád těchto zařízení. „Celou síť je nejprve nutné vyčistit a modernizovat, a to jak po stránce provozní, tak po stránce stavebně-technické,“ uvedl Marek Štangl, ředitel dceřiné společnosti drah ČD Restaurant. Smlouvy mají dát provozovatelům restaurací jasná pravidla, která zásadně omezí provoz hracích automatů, upraví prodej tvrdého alkoholu, otevírací dobu či povolí kouření jen v určitých hodinách.
„Cílem těchto jednání je i dohoda s provozovatelem o možných investicích z jeho strany do modernizace interiéru a gastronomického vybavení dle platných hygienických norem,“ dodal Štangl. Pro dlouhodobě nevyhovující restaurace se prý v tendrech budou hledat noví nájemci. České dráhy vlastní ve firmě ČD Restaurant 40 procent akcií, 60 procent patří společnosti Varonisa. Ta se stala akcionářem v loňském roce, když získala podíly od společností B.H.S. Bohemia, ENIMA PRO a Jídelní a lůžkové vozy.