Menu Zavřít

Podnikatelé označili zákon o lobbingu za „legislativního mrzáčka“

2. 10. 2009
Autor: profit

Zástupci byznysu a pravicoví poslanci odsoudili návrh nového zákona o lobbingu z dílny socialistů. Sněmovna ho dnes dvěma poslancům ČSSD, kteří ho předložili, vrátila k přepracování. Kritikům vadí například fakt, že by politici museli hlásit kontakt s každým potenciálním lobbistou.

David Šeich

Autor: Jan Třeštík

Pokus dvou poslanců ČSSD Jeronýma Tejce a Bohuslava Sobotky o zavedení registrace lobbistů skončil nezdarem a Česko si tak na legislativní úpravu činnosti zájmových skupin (platí například i pro lobbisty působící v Bruselu, viz Lobbing v evropských institucích) bude muset ještě počkat. Je však třeba dodat, že ač se o regulaci lobbingu hodně mluví, na národní úrovni je v Evropě upraven speciálním zákonem pouze v Maďarsku, Polsku, Litvě a v Gruzii.

Socialisté chtěli, aby se každý, kdo bude chtít jakkoliv ovlivnit činnost zákonodárců ve svůj prospěch, musel registrovat u ministerstva vnitra a zároveň získat živnostenský list na provozování lobbingu (mělo se jednat o živnost volnou). Veřejní činitelé (respektive poslanci senátoři a členové vlády) by museli veškeré své kontakty s lobbisty hlásit a pokud by tak neučinili, hrozila by jim až padesátitisícová pokuta. Stejná povinnost se měla vztahovat i na samotné lobbisty s tím, že případná sankce by pro ně byla dvojnásobná.

Regulaci chceme, ale takhle ne

Proč se většina poslanců dnes postavila proti zákonu, ač napříč politický spektrem panuje (aspoň podle prohlášení zákonodárců) shoda na nutnosti lobbing regulovat?

„Sněmovna to vrátila, protože zákon nechce přepisovat sama. Byly tam nesmysly a díry,“ uvedl legislativní expert ODS Marek Benda (citovaný serverem aktuálně.cz). „Kdyby měl platit tak jak je, tak se z toho nejméně my tady zblázníme. Lobbistický kontakt je podle něj jakákoli řeč, kterou s představitelem veřejné moci někdo vede s cílem přesvědčit ho, že má něco udělat tak či onak. To je každá návštěva každého občana v naší kanceláři,“ vysvětloval sněmovně Benda.

MMF24

„Nebojím se říct, že tento návrh je legislativní mrzáček. Není ani v souladu se Živnostenským zákonem. Nerozumím tomu, proč byl takový paskvil vůbec předložen,“ uvedl Bendův kolega z poslaneckého klubu ODS a předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Šeichovi především vadí, že za lobbing zákon považuje „také jednostrannou komunikaci, která má za účel ovlivnit rozhodování orgánů veřejné moci včetně předcházejících procesů“.

Více na EurActiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).