Menu Zavřít

Podnikatelů prý neubývá

10. 5. 2004
Autor: Euro.cz

MINISTERSTVO ZATÍM NEDOKÁŽE PŘEDVÍDAT DALŠÍ VÝVOJ Řeči o úbytku podnikatelů, jsou jen bouří ve sklenici vody, říká ředitelka odboru živností ministerstva průmyslu a obchodu Bohumila Páleníková. Proč od začátku letošního roku vrátilo živnostenská oprávnění tolik podnikatelů jako v jiných letech za celý rok?

MINISTERSTVO ZATÍM NEDOKÁŽE PŘEDVÍDAT DALŠÍ VÝVOJ

Řeči o úbytku podnikatelů, jsou jen bouří ve sklenici vody, říká ředitelka odboru živností ministerstva průmyslu a obchodu Bohumila Páleníková.

Proč od začátku letošního roku vrátilo živnostenská oprávnění tolik podnikatelů jako v jiných letech za celý rok? Jaké důvody uvádějí?

V posledních pěti letech trvale roste počet podnikatelů živnostníků. V prvním čtvrtletí letošního roku jsme zaznamenali určitý relativní nárůst ukončení - 16 650 - a zejména pak přerušení - 83 579 - podnikatelské činnosti oproti minulým letům. Vloni ve stejném období skončilo s byznysem 7425 lidí a přerušilo činnost 41 868 podnikatelů. Ze sledovaných údajů na živnostenských úřadech nelze dovodit přímé souvislosti a důvody, vedoucí k tomuto zvýšení počtu podnikatelů, kteří v zásadě ukončili nebo přerušili svoji činnost, na přechodné období, umožněné živnostenským zákonem nejdéle na dva roky.

ebf - tip - debata

Předpokládáte, že trend výrazného rušení živností bude pokračovat? Jak dlouho?

Další možný vývoj nelze jednoznačně určit. Jestliže za první tři měsíce letošního roku 16 650 živnostníků ukončilo svou činnost, pak jich na druhé straně 17 763 nových přibylo. Vidíme tedy, že došlo k nárůstu počtu živnostníků, nikoliv k jejich úbytku. Navíc v případě přerušení živnosti se v zásadě jedná o podnikatele, kteří se nerozhodli svou podnikatelskou činnost ukončit, a mohou ji opětovně kdykoli začít provozovat. V těchto případech tedy rozhodně nelze hovořit o úbytku podnikatelů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).