Menu Zavřít

PODNIKOVÁ BÍDA OBRAT NEVĚSTÍ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Finanční ukazatele firem

Premiér Miloš Zeman již nějakou dobu hovoří o tom, že se česká ekonomika makroekonomicky odlepila od svého dna. Aktuální finanční ukazatele či zisky předních tuzemských firem jako obraz ekonomiky obchodované na pražské burze však svědčí o napro stém opaku.

Vyplývá to ze zajímavého hodnocení vývoje vybraného vzorku téměř 200 předních českých podniků, který dělá již několik let tuzemská ratingová agentura Czech Rating Agency ve spolupráci s informační agenturou ČEKIA pod názvem ČEKIA-CRA Ranking. Tentokr át je statistika o to alarmující, že za letošní první kvartál došlo ke zhoršení všech klíčových finančních ukazatelů firem, a projevil se tak přetrvávající negativní trend hospodářských výsledků podniků za minulá období.

„Celkovou finanční situaci podniků můžeme hodnotit jako neuspokojivou, především pokud jde o platební schopnost. Firmy v prostředí poměrně jednostranné orientace převážně na bankovní úvěry a nevyužívání instrumentů kapitálového trhu finan cují čím dál více své aktivity krátkodobými závazky. Stále se tak prohlubuje časový nesoulad mezi příjmy a výdaji. Struktura průmyslu prostě neodpovídá struktuře ekonomiky, okomentoval závěry statistiky její autor Petr Bischof z Czech Rating A gency.

Podle šéfa Czech Rating Agency Petra Vinše je příčinou neutěšeného stavu projekt kuponové privatizace, který vedl k tomu, že podniky neprošly nejdříve tolik potřebnou restrukturalizací. Východiskem je podle něj snižování nákladů firem, tedy i propouštění pracovníků (což už se děje). Firmy musí rovněž zlepšit své portfolio produktů a v neposlední řadě je nutné přilákání strategických investorů a manažerů, a tím i dlouhých peněz. „Až nově vzniklé zdravé firmy začnou v e konomice převládat nad těmi starými, pak se teprve odlepíme ode dna, domnívá se Vinš.

Rentabilita

Statistika sleduje vývoj především podle ukazatelů rentability, zadlužení a likvidity firem. Pokud jde o rentabilitu, došlo k meziročnímu poklesu hodnot u všech ukazatelů, nejvýrazněji u rentability provozních nákladů, která dramaticky meziročně poklesla z 10,7 procenta na 5,1 procenta. „To znamená, že minimálně polovina sledovaných podniků má značné problémy již s efektivitou provozních operací. Obdobná situace je i u rentabilit investovaného kapitálu a rentability vlastního jmění, kde došlo k poklesu na přibližně třetinu hodnoty oproti 1. čtvrtletí roku 1998. Příčinou výraznějšího poklesu těchto ukazatelů je růst krátkodobého zadlužení společností, a tím i finančních nákladů. Naplno se tak začaly projevovat problémy signalizované již v ;minulých obdobích, říká k tomu Petr Bischof.

Likvidita

Při hodnocení schopnosti podniků splácet své závazky je vhodné se podívat také na ukazatele likvidity. „Obecně se dá říci, že podniky mohou disponovat potřebnými financemi pro krytí svých krátkodobých závazků v době splatnosti (ukazatel okamžité lik vidity - pozn. red.) se značnými obtížemi a mají poměrně nevyváženou strukturu do roka splatných závazků a zdrojů na jejich krytí. Tuto skutečnost můžeme vyčíst z ukazatele pohotové likvidity, který je stále pod kritickou hodnotou jedna, a to na osmasedmdesáti setinách procenta, a vykazuje tak nedostatečnou výši krátkodobého majetku použitelného ke krytí krátkodobých závazků. Vzhledem k tomu, že meziročně nedošlo k výraznému růstu opravných položek u sledovaných podniků, nemůžeme říci, že by rostoucí krátkodobé dluhy byly kryty menším podílem kvalitnějších krátkodobých pohledávek. Pak se ovšem naskýtá otázka, jaká je skutečná hodnota těchto pohledávek, říká Bischof.

Zadlužení

Podniky meziročně výrazně zvýšily využívání cizích zdrojů a celkové zadlužení vzrostlo na 43 oproti 38 procentům ve stejném období minulého roku. „Naproti tomu si podniky stále udržují kapitálovou stabilitu a kryjí stálá aktiva dlouhodobými zd roji. Tento ukazatel klesl jen o osm setin procenta a společnosti si i nadále z tohoto pohledu zachovávají relativně konzervativní přístup. To jde však na úkor růstu podílu krátkodobých zdrojů, zvláště pak krátkodobých obchodních záva zků společností, kdy doba obratu krátkodobých závazků vzrostla z dvaapadesáti na třiasedmdesát a půl dne. Vzrůstající zadluženost podniků tak zvyšují převážně krátkodobé dluhy a z nich hlavně krátkodobé obchodní závazky. To znamená, že se opět začíná prohlubovat platební neschopnost podniků, upozorňuje Bischof.

CIF24

I zisky na štíru

Ani se zisky firem to není o mnoho lepší. Skoro všechny klíčové firmy obchodované na pražské burze totiž vykázaly za letošní první čtvrtletí horší výsledky než za stejné období loňského roku. Z osmi blue chips (Česká spořitelna, Komerční banka, SPT Telecom, ČEZ, Unipetrol, RIF, IPS a České radiokomunikace) totiž letos hospodařily se ziskem jen posledně jmenované. Ztrátě se nevyhnuly ani tahouni trhu SPT Telecom či ČEZ.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).