Menu Zavřít

Podřízený úvěr pomůže novým firmám

11. 1. 2016
Autor: Euro.cz

ČESKOMORAVSKÁ ZÁRUČNÍ A ROZVOJOVÁ BANKA V rámci Operačního programu Průmysl a podnikání lze získat takzvaný podřízený úvěr. Jaké jsou jeho hlavní odlišnosti a výhody od běžných půjček? Podřízený úvěr mohou malé a střední firmy na českém trhu získat v podstatě pouze u Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

ČESKOMORAVSKÁ ZÁRUČNÍ A ROZVOJOVÁ BANKA V rámci Operačního programu Průmysl a podnikání lze získat takzvaný podřízený úvěr. Jaké jsou jeho hlavní odlišnosti a výhody od běžných půjček? Podřízený úvěr mohou malé a střední firmy na českém trhu získat v podstatě pouze u Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Je šancí i pro firmy s krátkou historií. Je dlouhodobý, má výhodné úročení a možnost odkladu splátek na pět až šest let.

Co obnáší půjčka na směnku? Čtěte, jak ji vystavit a vymáhat a jaké jsou druhy směnek a jejich náležitosti

To hlavní, co jej odlišuje od jiných typů zvýhodněných úvěrů, je podle vrchního ředitele úseku strategie Lubomíra Rajdla skutečnost, že se zde ČMZRB zavazuje vůči všem ostatním věřitelům klienta, kterému úvěr poskytne. Navíc po dobu odkladu splátek podřízeného úvěru banka souhlasí s tím, aby její pohledávky u klienta byly uspokojeny až poté, co jsou splaceny jeho další závazky vůči ostatním věřitelům. Jednoduše řečeno, po dobu odkladu splátek nebude po klientovi nic chtít a usnadní mu tím přístup k běžným komerčním úvěrům.

Tento úvěr poskytuje ČMZRB malým a středním firmám z peněz na unijní program Kredit a v rámci národních programů Trh a Progres, které jsou financované ze státního rozpočtu.

K RUČENÍ STAČÍ SMĚNKA

Program Kredit je určen pro firmy s méně než padesáti zaměstnanci, stejně tak program Trh. Firma by měla mít uzavřena alespoň dvě zdaňovací období. Banka poskytuje úvěr ve výši od půl milionu do 25 milionů korun, a to až do výše 50 procent předpokládaných celkových nákladů projektu. Jeho pevná roční úroková sazba činí tři procenta. Úvěr může být až osmiletý a odklad splátek až pětiletý. Je zajištěn pouze směnkou vystavenou příjemcem úvěru, zaručenou nejméně jednou fyzickou nebo právnickou osobou. Příjemce peněz ovšem musí současně vyjednávat použití jiného bankovního úvěru nebo leasingu nejméně ve stejné výši, jako je podřízený úvěr.

Z úvěru lze hradit pořízení a rekonstrukci dlouhodobého hmotného majetku, pořízení patentů, omezeně i náklady na financování zásob a provozní náklady.

PROGRAM PROGRES

V rámci programu Progres, který je určen i pro větší firmy do 250 zaměstnanců, lze podřízený úvěr čerpat ve výši od dvou do 25 milionů korun se stejným úročením a dobou splatnosti jako u programů Kredit a Trh. Do konce letošního března bylo možné použít peníze pouze pro projekty ve zpracovatelském průmyslu a firma musela mít alespoň tříletou historii.

Ovšem od 1. dubna letošního roku ČMZRB v rámci Progresu změkčila podmínky. Podřízený úvěr již lze čerpat i v jiných oborech - ve stavebnictví, službách, maloobchodní činnosti, ubytování či stravování. Banka rovněž zrušila podmínku tříleté historie, o úvěr tedy mohou žádat i mladší firmy.

Výhodnější podmínky mohou získat malé obce do pěti tisíc obyvatel. Jedná se o až desetiletý úvěr s šestiletým odkladem splátek a ještě výhodnějším úročením - pouhé procento ročně.

* OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ

ebf - tip - debata

(za období od 1. července 2004 do 25. března 2005)

Program KREDIT 
  početvýše (mil. Kč) početvýše (mil. Kč) početvýše (mil. Kč) 
zvýhodněné úvěry celkem 142291,8 11 25,2 275 577,3 
z toho: podřízený úvěr  35130,8 18,1 64 237,3 

Pramen: ČMZRB

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).