Menu Zavřít

Podvod

14. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Dluhopisy zafinancují sociální dávky

WT100

Kdyby to udělal Pepa Vopička v Komerční bance, tak by si šel na pěkných pár let sednout do kriminálu. Když to udělá ministerstvo financí, tak se nic neděje. Takzvaný státní dluhopisový program na úhradu kumulované ztráty České konsolidační agentury schválený minulý týden vládou totiž lze dle standardní terminologie označit za úvěrový podvod. Peníze získané emisí státních obligací totiž nemají sloužit jen na úhradu ztrát po zkrachovalých či privatizovaných bankách, ale z podstatné míry i ke krytí sociálních výdajů prosazených sociálními demokraty jako kompenzace za zvýšení daně z přidané hodnoty. Použití vypůjčených prostředků k jinému účelu, než je smluvený, je totiž obvykle klasifikováno jako trestný čin.
Jde o to, že dluhopisy mají být vydány v rozsahu 74,4 miliardy korun, což má zamáznout celou kumulovanou ztrátu České konsolidační agentury (ČKA), která straší v její bilanci po převzetí aktiv, zejména po zkrachovalé IPB. Jenže na základě platného zákona o státním rozpočtu má ČKA letos dostat na zaplacení starých dluhů od ministerstva financí více než devatenáct miliard. To by dělalo celkem 92 miliard. Ovšem ztráta ke konci loňského roku byla jen kolem 82 miliard. Vtip je v tom, že státní rozpočet zaplatí jen sedm a půl miliardy a dvanáct miliard bude použito na zcela jiné účely, než bylo poslanci schváleno. Zvláště horké jsou kompenzace za zvýšené DPH. Celý trik zamaskuje vydání dluhopisů. Výsledkem bude splnění jinak zoufalého rozpočtového salda a vláda se bude moci opět chlubit, jak úspěšně reformuje, a přitom ji ještě zbude na citlivou sociální politiku.
V příštím rozpočtu tak vznikne navíc prostor pro další nové výdaje, protože nadále nebude nutné umořovat dluhy v ČKA. Podle toho, jak vypadají přípravné práce, bude se to ministru Sobotkovi opravdu sakra hodit. Loňské škrty dřely jednotlivé resorty až na kost a letos dosud nebyly schváleny žádné systémové změny, které by snížily mandatorní výdaje a umožnily jednotlivým ministerstvům pokračovat v zabrzděných rozvojových programech.
Možná zbude i nějaká koruna na další případné prohry v arbitrážích a ministr financí ponese do sněmovny hrdě státní rozpočet se schodkem nižším než ten letošní.
Veřejnost tak má nadále žít v domnění, že koaliční vláda má hospodaření se státními penězi pod kontrolou, ačkoli realita je tomuto stavu zjevně na hony vzdálena. Odborníky a statistiky však takto obelhávat nelze. Těch dvanáct miliard se v klíčových statistikách objeví jako neplánovaný nárůst státního dluhu. Je však otázkou, zda kabinet v takovém případě opravdu musí dělat z občanů hlupáky.
Jinak ovšem proti jednorázové úhradě ztráty ČKA nelze říci není nic špatného. Spíše naopak. Ztráta tak bude jednoduše promítnuta do státního dluhu a vytvoří se základní podmínka pro ukončení činnosti ČKA v roce 2007, jak vláda opět správně naplánovala. Je rovněž pravděpodobné, že stát ušetří na úrokových nákladech. ČKA si sice nyní půjčuje na trhu za výhodnějších podmínek, než za jakých ministerstvo financí vydává své dluhopisy, nicméně situace se může změnit. Financování ztráty je založené na kratších výpůjčkách s pohyblivým úrokem, což je výhodné v době, kdy úrokové sazby klesají. Nyní však nastává doba zcela opačná a je nutné počítat s růstem sazeb. V tom případě může být výhodnější nahradit současný systém financování programem pevně úročených dluhopisů.
Bude to mít i další efekt, který nemusí být vládě po chuti. Značně se totiž zkomplikuje převádění dalších aktiv do ČKA, což dosud byla poměrně oblíbená praxe, díky níž bylo možné bez dodatečných rozpočtových výdajů nalít pár miliard tam, kde to zrovna hořelo. Deficity v hospodaření železnic, zdravotních pojišťoven, nemocnic a dalších státních a polostátních instituci se po navržené jednorázové úhradě sice mohou převádět i dále na agenturu, ale dopad do veřejných financí bude zřetelný a nezamaskovatelný. Loni tak bylo převedeno do ČKA za tři miliardy korun nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven a téměř tři miliardy dluhů státní dopravní cesty. Ty jsou alespoň zaručeny nemovitostmi. Úplně čisté by však bylo, kdyby součástí zákona o dluhopisovém programu bylo i ustanovení, které by změnilo zákon o ČKA tak, že do něj další aktiva už vůbec nebude možné převádět. Pak by bylo možné vládu pochválit, že to s vysypáním téhle letité popelnice myslí opravdu vážně.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).