Menu Zavřít

Pohádky detektivů a státního zástupce. Ostravský lobbista Dědic se považuje za oběť

1. 6. 2017
Autor: Martin Pinkas

Martin Dědic je ústřední postavou skandálu, který otřásá především severomoravskou sociální demokracií. Detektivové mu kladou za vinu, že ovlivňoval zakázky v ostravském dopravním podniku a městské nemocnici. Získané peníze měl vyprat přes marketingové společnosti. Dědic ovšem tvrdí, že se stal obětí politické objednávky.

Média vás označují za ostravského Romana Janouška. Krátce se prosím představte...

Začal jsem podnikat v roce 1992 v oblasti finančních služeb, leasingu, velkoobchodu. S partnery jsem se zúčastnil první i druhé vlny privatizace. V roce 1994 jsem ukončil veškeré činnosti a s bratrem jsme založili poradenskou společnost, ze které vznikl znalecký ústav.

Leitmotivem kauzy je politická korupce. V odposleších hovoří spousty lidí, v drtivé většině politiků ČSSD. Jaký byl a je váš vztah s politiky?

Jsem obžalován za skutky, které se měly stát v letech 2009 až 2011. Policejní odposlechy pořízené o rok později přitom s těmito věcmi nemají žádnou souvislost. Nikdo z médií se mnou od začátku nechtěl komunikovat. A to se už v té době kauza týkala tří nebo čtyř vlivných sociálních demokratů. Já se ptám proč.

Míníte tím exhejtmana Miroslava Nováka, poslance Adama Rykalu, exnáměstkyni primátora Simonu Piperkovou nebo šéfa vlivné organizace ČSSD v Porubě Lumíra Palyzu?

Ano. Víte, Ostrava je malé město. Nemůžu za to, že jsem se na stará kolena učil hrát tenis, který mám rád, a přitom potkal spoustu lidí, kteří se vyšvihli v politice. Také nemůžu za to, že se někteří spolužáci a kamarádi stali politicky činnými lidmi.

Policie tvrdí, že jste měl ovlivňovat rozhodnutí politiků...

Ti lidé nebyli přímo odpovědní za věci, které jim jsou kladeny za vinu, to je mýlka. Navíc v letech 2009 a 2010, kdy jsem měl podle policie trestnou činnost páchat, nebyli v takových funkcích, aby měli vliv na městské společnosti. Tomu rozumí asi jen státní zástupce a já předpokládám, podle toho, jak probíhá ta věc u soudu, že nejsem sám, kdo to nedokáže pochopit. Skloňovaly se tisíce odposlechů telefonních hovorů, ale u soudu nezazněl a nezazní jediný hovor.

Opravdu?

Jsem o tom přesvědčený. Nezazní jediný, kde ovlivňuji veřejnou zakázku. Jsem obžalovaný za to, že jsem ty lidi znal. Já se ale znám se spoustou vlivných lidí i z jiných politických subjektů. Podle obžaloby tyto lidi ovládám a ovládám i jimi řízené městské společnosti. Z čeho to vyvodili? Z toho, že mi zavolali nebo že se mnou něco konzultovali? To je nesmysl.

Podobně ale mluví i lidé obžalovaní v jiných kauzách.

U soudu zazní ještě další jména politiků, Ostrava je fakt malá. My jsme byli znaleckým ústavem - když se podíváte na naše reference, tak jsme mohli dělat jenom tady. Dělali jsme zakázky pro Vítkovické železárny, pro ČEZ, pro Transgas, oceňovali jsme městský majetek.

 Ostravský podnikatel Martin Dědic Co se týká mých podnikatelských aktivit, neměnil bych nic. To, že se se mnou dnes někteří lidé bojí stýkat, připisuji této divné době., říká Dědic.

Můžu se zeptat, jaké máte vlastně vzdělání?

Jsem vysokoškolsky vzdělaný technolog. Od roku 1992 se věnuji pouze financím. Dokonce jsem byl, než došlo k mé profesní likvidaci, soudním znalcem.

Vyšetřovatelé tvrdí, že jste ovlivňoval městské projekty, nákup tramvají, investice v nemocnici. Podle policie jste za to inkasoval peníze a tyto příjmy jste legalizoval.

A jak jsem je ovlivňoval? Naprostá většina představitelů a manažerů z uváděných městských společností v nich vletech 2009 až 2011 buď vůbec nepracovala, nebo mě vůbec neznala, což vyplývá z jejich výpovědí jak v přípravném řízení, tak před soudem. Policie prováděla od roku 2009 různá vyšetřování směřující k představitelům města, ale až v září roku 2013 provedla nějaké domovní prohlídky i směrem ke mně. Z příkazů k nim vyplývá, že na mě neměli vůbec nic. Nebyla v nich zmínka o žádných společnostech, o zakázkách společnosti Business Advisor, pro kterou jsem pracoval, neměli žádné povědomí. Přišli do firmy a v rámci těch prohlídek pytlovali, co se dalo. Navíc ty příkazy jsou neplatné, špatně napsané.

Naznačujete tím snad, že to na vás chce celé někdo hodit, aby sám zakryl trestnou činnost?

Ano. Po šesti letech vyšetřování, kdy museli odstoupit z funkcí dva náměstci primátora Aleš Boháč a Jiří Srba, kteří ovládali město, se stáhli do významných funkcí v městských dozorčích radách. Co zbývalo policii? Začala válka mezi sociálními demokraty, Ostravou-Jih a Porubou. Já jsem z Poruby.

Komu tedy patří firma Business Advisor, kterou jste měl podle policie ovládat a která vyšetřováním prostupuje a je sama obviněna?

Měla akcie na majitele. V současné době nevím, není mi to známo.

Jenže před soudem stojíte vy a za vinu je vám kladeno ovlivňování zakázek, legalizace peněz. Jak jste soudu vysvětloval svou pozici?

Jasně jsem deklaroval, že to, co mi je kladeno za vinu, jsem nespáchal. Navíc jsem poukázal na zásadní pochybení při vyšetřování.

I přes ty stovky esemesek s představiteli města?

Jak jsem již řekl, policie a státní zástupce si plete roky 2009 a 2011 s roky 2012 a 2013. Je vůbec otázkou, jak policisté ty esemesky počítali. V té době jsem neměl žádný smartphone, ale starý mobil. Mně i kolegům se stávalo, že z podobných mobilů přicházely zprávy například třikrát čtyřikrát.

Podle vás tedy šlo o standardní komunikaci?

Kdyby policisté zveřejnili četnost zpráv a hovorů jiných podnikatelů s politiky, bylo by toho výrazně víc. Nebylo to o mém byznysu.

Proč a o čem jste se tedy s politiky bavil? Jestli třeba přijdou na tenis?

Společnosti, které pořádaly turnaje, je pozvaly, a tak hráli. Když pak došlo k nějakému seznámení, mělo to standardní průběh. Ta situace kvůli této kauze dospěla až tam, že se dnes kdokoli bojí jít na tenis, na golfový turnaj. Protože podle policie je účast na turnajích zjevně trestným činem.

Jak si vykládáte, že hlavním ostravským lobbistou či padouchem jste nakonec vy?

To byste se musel zeptat jich. Přepokládám, že to vyplynulo z určité společenské a politické objednávky. Pokud si vezmete jméno vyšetřovatele, plukovníka Arnošta Pivovarčíka, známého například z kauzy Tatra (Pivovarčík stíhal exministra Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže za nákup aut pro českou armádu; oba byli obžaloby zproštěni a ministerstvo spravedlnosti jim přiznalo odškodné 180 tisíc korun -pozn. red.) a jiných případů, které dělal, tak to je všechno totéž v bleděmodrém. Když si k tomu připočtete, že tvrdí, že jsem měl mít s náměstkyní primátora 1400 hovorů, a proto, aby získali povolení k odposlechu mého telefonu, použili přepis mého jediného hovoru s ní, a ještě ho zfalšují, tak jste doma.

To jsou hodně tvrdá slova. Máte pro to důkaz?

Ta věta zněla: Martine, myslíš si, že to bude někde vadit? A podle policie měla říct: Martine, bude ti to vadit? Ten rozdíl je obrovský. Soud na to zatím nereagoval. Státní zástupce mě ale nazval lhářem. Uvádí, že v jeho návrhu už ta mutace odposlechu zní jinak. Ale ani u něj nezní tak jako v regulérním přepisu toho odposlechnutého telefonátu.

Vy se proti žalobci Vítu Koupilovi tvrdě vymezujete už delší dobu. Jste přesvědčen, že vás obžaloval na základě zfalšovaných podkladů?

Já bych to nazval vysněnými pohádkami policie a státního zástupce. Snažím se soudu dokázat, že státní zástupce v obžalobě lže. Jsem u soudu prvně, takže netuším, jak mé argumenty pojme.

Martin Dědic (50)
V roce 1988 dokončil studia na Vysoké škole báňské v Ostravě.
V letech 1988 až 1992 byl zaměstnán jako technik na Dole Odra.
Poté začal soukromě podnikat, spoluvlastnil obchodní a finanční společnosti.
Do zatčení v roce 2014 byl soudním znalcem v oborech ekonomika, dodavatelsko-odběratelské vztahy.
Je ženatý, má dceru.

V případu vystupuje také zákulisní ostravský hráč s úzkým napojením na politiky a loterijní byznys Oldřich Lahoda. Přes četnost odposlechů na lavici obžalovaných nesedí. Máte pro to vysvětlení?

Samozřejmě. Není tajemstvím, že má známé a koně mezi politiky, kteří vypovídají proti mně. Podniká, podporuje své lidi, podporuje svého syna v ovládnutí základní organizace ČSSD v Porubě, kterou založil a předsedá jí. Zakládat účelově organizace, abyste nahonil členy a delegáty na nějaký sjezd, asi nebude v souladu se stanovami ČSSD.

Vy jste se museli zjevně tvrdě střetnout...

On zastupoval zájmy Ostravy-Jih a já jsem Porubák. A jsme zase u toho.

No vidíte, mluvil jste o tenise, ale teď přiznáváte, že jste zájmy porubských sociálních demokratů chránit chtěl.

Žádné jsem nechránil. Plyne to z odposlechů, však jste je četl, já jsem politikům volal minimálně. Oni volali mně a ptali se na nějaké konkrétní problémy. Neviděl jsem důvod, proč bych jim neodpověděl. Mám zájem na tom, aby Ostrava fungovala a aby se tu věci nemastily, tak jak se mastily. Pokud je toto trestný čin au soudu se ptají, co jsem z toho měl, říkám: Máme tu nové tramvaje, nová hřiště.

No počkejte, ale vy jste z toho měl, policejní hantýrkou, kořistit.

Tvrdí policie. Já už jsem státního zástupce vyzval, ať doloží jediný důkaz, že jsem něco podobného provedl. Takový důkaz není. Podle jakého klíče si vybrali ty věci, nikdo nechápe. Business Advisor měl řadu poradenských smluv a ty jsou v pořádku. Lidé, kteří vypovídají před soudem, potvrzují, že se práce provedly. Policie ale tvrdí, že se práce neprovedly.

Vy na to máte doklady?

Ano, má je policie. Sice ne všechny, ale mohla si pro ně přijít do kanceláří do Ostravy a zabavit je. Místo toho úřadovala jen v Praze, kde všechny dokumenty nebyly. O další pak už zájem neměla, neptala se. A ani nevyhodnotila specifickou poradenskou činnost, o které klienti před soudem hovoří.

 Ostravský podnikatel Martin Dědic Ostrava je malé město. Nemůžu za to, že jsem se na stará kolena učil hrát tenis, který mám rád, a přitom potkal spoustu lidí, kteří se vyšvihli v politice, říká Dědic.

Policie ale například zmapovala nákup nemovitosti v zahraničí, která měla být pořízena za peníze z byznysu s městem.

Já jsem policii doložil a zopakoval jsem to i před soudem, z jakých peněz jsem ji pořídil. Doložil jsem i to, kolik jsem si vydělal.

Kolik?

S ohledem na soukromí rodiny bych to nerad sděloval. (Redakce přesnou částku zná, na investici do nemovitosti by stačila - pozn. red.) Léta disponuji zhruba stejným majetkem, policie jen neumí počítat. Jako si z odposlechů vytáhne, vysekne a zfalšuje, co potřebuje, podobně vypadají i její ekonomické analýzy. Majetek se mi nenavýšil, zůstal zhruba stejný. Z příjmů a výdajů si vytáhli hotovostní vklady a ty se snaží napasovat na scénář, který se jim hodí.

Vaše jméno se objevilo i v případu údajného praní stamilionů korun přes marketingovou firmu Propag-Storm, kde se měly prát peníze přes marketing a reklamu. V obchodním kontaktu s firmou podle policie byli exministr úřednické vlády Rostislav Nejedlý nebo poradce prezidenta Martin Nejedlý. Případ Propag-Storm se dokonce nazývá vedlejší větví kauzy Dědic. Co jste měl společného s Propag-Storm vy?

Business Advisor měla od roku 2009 do roku 2013 s Propag-Storm reklamní a marketingovou smlouvu. Jak doložila policii, veškeré plnění proběhlo. Gró reklamy bylo v házené, florbalu - například na ploše, na reprezentačních dresech bylo logo a podobně. Policie a státní zástupce ale tvrdí, že reklama byla devětkrát předražená. Ale zase tuto konstrukci nijak nedoložili. Myslím, že tam šlo o sumu kolem 30 milionů korun v rámci budování goodwillu.

V této věci jsem vedlejší větví spíš já. Co jsme měli možnost se seznámit s některými materiály, tak společnost Propag-Storm, která působí na trhu dlouhou dobu, měla více než 153 klientů. A velmi významných. Nedokážu si úplně představit, že by to byla taková pračka peněz, jak tvrdí policie.

Znáte se s pány Vondruškou a Nejedlým? A s Vlastislavem Přečkem z firmy Propag-Storm?

Vondrušku jsem v životě neviděl, Nejedlého znám z televize. S panem Přečkem se znám, historicky jsem se zabýval pohledávkami a poznali jsme se v této oblasti. Ale kvůli probíhajícímu soudu bych se k tomu zatím nerad vyjadřoval.

Případ Propag-Storm staví policie na výpovědi dvou bývalých zaměstnankyň Hany Kačenové a Lenky Oborné.

Znám to z médií a z toho, jak vypovídaly u soudu. Určitě jste zaregistroval, že u soudu proběhl videovýslech, ony dámy požádaly o institut spolupracujících svědků. Když porovnáte výpovědi v přípravném řízení a tyto, které byly pořízené v rámci videovýslechu, jsou velmi rozdílné. Když byly ve vazbě, vzpomínaly si na málo detailů. Dnes si vzpomínají na čísla, která si tehdy nebyly s to vybavit. Výpovědi byly dopracovány a dopilovány, policie si je připravuje, hýčká.

Co mě ještě také zarazilo, ty dámy žijí spolu, vychovávají dvě děti a policie na ně uvalila vazbu před vánočními svátky. Jedna z nich pak měla úmrtí v rodině a policie je z vazby propustila až poté, co požádaly o status spolupracujícího svědka.

Pokud je to pravda, je to hodně silná káva...

Použil bych expresivnější výraz.

Změnil byste dnes, poté co jste souzen, něco na svém přístupu k byznysu?

Co se týká mých podnikatelských aktivit, neměnil bych nic. To, že se se mnou dnes někteří lidé bojí stýkat, připisuji této divné době.

Když slyšíte své jméno rezonovat v souvislosti se známými lobbisty, jak se vám spí?

Nespí se mi nejlíp, věci, které o sobě u soudu slyším, nejsou příjemné. Na druhé straně musím říct, že jsem rád, že to semklo rodinu, která důsledky toho svinstva také pociťuje. A zůstalo mi pár blízkých přátel.

CIF24

Kauza Dědic
Takzvaná kauza Dědic na jaře 2014 paralyzovala nervová vlákna severomoravské ČSSD a přinutila spin doktory Lidového domu vyvinout maximální úsilí, aby tradiční voličskou baštu sociálních demokratů neuchvátila jiná partaj. Místní potentáti z ČSSD se na základech tohoto případu přitom „sekají“ dodnes.

Vyšetřovatelé tvrdí, že podnikatel Dědic a lidé kolem něj měli ovlivňovat veřejné zakázky a přijít si tím na více než 30 milionů korun. Vyjma Dědice stojí před soudem Břetislav Pavelek, Jaroslav Křemen, Jiří Hána, Roman Gavanda, Tomáš Dohnal, Břetislav Čížek a Petr Greš. Měli se dopustit sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijetí úplatku, legalizace výnosů z trestné činnosti či podplácení. Obžalovány jsou i čtyři firmy, ve kterých zmínění muži pracovali. Jedná se o společnosti Business Advisor, Pragoimex, Martek Medical (dnes Perfect Distribution) a Vostav Morava.

Podle obžaloby měl Dědic v letech 2008 až 2013 s pomocí firmy Business Advisor zajistit firmám vítězství ve veřejných zakázkách, za což měl dostat odměnu coby platbu za poradenskou činnost.

Přečtěte si o dalších kauzách:

Radek nevypovídá: detektiv v kauze Vidkun odmítá spolupráci

Policie obvinila lobbistu Janouška v kauze laboratoře Chambon

„Dneska dělá pana Čistýho.“ Šlachtu kvůli odposlechům prověřuje GIBS

 Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).