Na mnohahodinový francouzský oběd toho dne nebylo času a proto, kráčeje po Příkopech, vstoupil jsem do restaurace barového typu T.G.I. FRIDAY´S.
Hned za vchodem začíná zvláštní, trochu pohádkový rej v pitoreskně vyzdobeném prostoru. Přímo na prahu se mne ujímá uniformovaná servírka. Jsa usazen, sestavuji meníčko, aby ona slečna nemusela vážit další cestu spletí malých a menších místností. Zatímco obhlížím výzdobu, stále více se mne zmocňuje pocit sounáležitosti s touhle hospodou. Hřejivé dřevěné ostění, skořicově vylíčené stěny a klenutý strop, zvláštní vitráže i podobně zrobená stínidla nástěnných lamp. Všude dobové fotky hvězd stříbrného plátna i sportovních stadionů, „bobkové“ věnce dávných vítězů čehokoliv a sem tam kytara či tenisová raketa. Dokonce závodní veslice zavěšená pod stropem! Všechno spojené uniformním červenobílým prostřením. Bar je rozlehlý, mile starosvětský a přeplněný lahvemi nejznámějších drinků odkudkoliv. Nade vším se nese mnohahlasý šum hovorů. Takový ten pozitivní šum, který avizuje spokojenost všech přítomných. Ryze kosmopolitní záležitost.
Jako ragbisté se mezi stoly umně proplétají obsluhující muži a ženy v červenobílých dresech, balancují s talíři či hrozny půllitrů a pro každého mají úsměv. Jedna taková prorazila až na moji metu a s nakažlivým optimismem mi předložila předkrm - jalapeňos poppers. Napohled nevypadal valně. Kolečko z jakýchsi šišek a uprostřed miska s dresinkem. Oč však byla krmě chudší napohled, o to více nabídla chuťových variací. Pod zlatavým a trošku hrubým panýrem se skrývala zelená tělíčka drobných papriček plněná čedarem. V ústech se samozřejmě dožadovali ti ďáblíci, kteří tvoří dominantní charakter oněch paprik, taktovky, aby podřídili ostatní elementy své až dramaticky ostré režii. Ovšem čedar, tepelnou úpravou roztopený do krémovité konzistence a chuti jemné až mazlivé, a stejně hladký, i když zcela jinak komponovaný dresink dokázaly odsunout dravost jalapeños do druhého plánu. Pikant drobných zelených lusků se sice prosadil, ale jen na okraj, pro oživení. Jinak byl po celou dobu vývoje a odeznění chuťového spektra v oslabení.
V čase po debarasu jsem sledoval dění v sále i na ulici. Pokud ta chvilka byla o vteřinku delší, nebylo to liknavostí „ragbyového“ týmu na place. Personál se točil na plné obrátky, ale zcela prozaicky plaval pod stálým přílivem nových a nových hostí.
Přesto se mi dostalo hlavního chodu a já, s chutí vybičovanou druhotnou odezvou ďábelské zeleniny, se doň pustil. Jack Daniel’s® Pork Chops se to jmenovalo a ukázalo se být dobrou volbou. Oválek byl zaplněn jednotlivými složkami pokrmu do vojensky urovnaného, vcelku líbivého obrázku. Temně zlatý vrch tvořený kaší v jednom, otýpka mladých fazolových lusků v druhém oblouku a uprostřed dvě řácké kotlety. A ještě titěrná miska se speciální znamenitou omáčkou. Maso neslo otisk mřížky roštu na povrchu a chuť i vůni ohně uvnitř. Bylo krůček od toho být spíše „přes“ než „akorát“, chutí ovšem, zejména ve spojení s fazolkami, které obstaraly mladistvost a jarní křehkost, skýtalo dobré sousto. Zejména pak s excelentně vyhranou strukturou omáčky, sladce cibulkovou a s jemným, avšak nepominutelným stigmatem zlatohnědého nápoje z Tennessee rozevřela krmě záběr chutí do mimořádné šíře a jejich balanc pak zazněl jako tón toho nejlepšího orchestru.
Nechal jsem se, ač najezen a spokojen, zlákat k dezertu. Šlo o vanilkovou zmrzlinu s čokoládovo-karamelovou polevou, čepcem šlehačky na vrcholu a cherry třešničkou jako anténkou. Porce to byla strašlivá, až lekající. Přes báječnou kombinaci lehkého mraženého krému a hořce trpkou čokoládovou podmalbu zjemnělou karamelem, chutnající a osvěžující, jsem v polovině hodil ručník do ringu.
Za zážitek s touto hravou gastronomií jsem zaplatil 1010 korun. Není to málo, ale nelitoval jsem. Díky atmosféře, skrznaskrz prodchnuté zdravým americkým optimismem, jsem se cítil jakoby omyt živou vodou – zevně i uvnitř.
Value for Money: 8/10
+ Přístup personálu. Byla to ukázka zdravé, v nejlepším smyslu slova chápané ležérnosti
- V tomto Babylonu národů, hovořících snad všemi jazyky světa, až děsící minimum českých hostí.
T.G.I. FRIDAY´S AMERICAN RESTAURANT & BAR
Na Příkopě 27, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 221 967 228, fax: +420 221 967 225
e-mail: tgi.fridays@rosinter.cz, www.tgifridays.cz
Otevírací doba: Ne-Čt 11.00-24.00, Pá-So 11.00-01.00
- Počet míst: restaurace 140
- Kuchyně: americká, Tex - Mex
- Platební karty: všechny obvyklé
- Jídelní lístek: čeština, angličtina
- Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, italština
- Původ nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, JAR, Španělsko, USA
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 55 bodů ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku
Tomato Basil Soup Hustá polévka s kousky rajčat, čerstvými bylinkami, jemným kořením, kousky sýra feta
a křupavými česnekovými krutony 95 Kč
Loaded Potato Skins Originální potato skins - bramborová slupka plněná sýrem a křupavými kousky
slaniny. Podáváme s dresinkem Sour Cream & Chives. 4 ks 140 Kč, 10 ks 295 Kč
Chopped Deli Salad Čerstvé, měkké proužky šunky a krůtího masa, promíchané s křehkým římským salátem, červenou cibulí, rajčaty, zelenými a černými olivami. Vše posypáno sýrem. Zalito naší speciální omáčkou deli vinaigrette. 290 Kč
Blackened Chicken Alfredo Friday’s™ Fettuccine Alfredo s kuřecími prsíčky podle neworleanského receptu.
Ozdobeno čerstvými rajčaty a zelenou cibulkou. 250 Kč
Chargrilled Shrimp Sizzlin’ Fajita Marinované čerstvé krevety, grilované s restovanou cibulí a zelenými
paprikami. Podáváme se španělskou rýží, Guacamole, Pico de Gallo, zakysanou smetanou, čerstvou salsou, sýrem,
ledovým salátem a pšeničnými plackami. 795 Kč
450 g Jack Daniel’s® Glazed Ribs Velká porce měkkých žebírek s grilovaným ananasem. Podáváme s kroužky
cibule, obalenými v cajunském těstíčku, s naší originální omáčkou Jack Daniel’s®. 390 Kč
340 g Texas Ribeye Uruguayský steak, posypaný směsí koření Southwestern, grilovaný dle vašeho přání.
Podáváme s bramborovou kaší, grilovanými kukuřičnými klasy a omáčkou barbecue. 690 Kč
Red & White Strawberry Shortcake Chutné máslové pečivo a hustá vanilková zmrzlina plovoucí na pyré
z čerstvých jahod. 180 Kč
Výběr z vinného lístku
Martini Brut 0,75 l 780 Kč
Rulandské šedé, pozdní sběr 2002 Morava Vinařská oblast Mikulovská 0,75 l 360 Kč
Sauvignon Balnc 2003 Jižní Afrika KWV, Coastal region 0,75 l 390 Kč
Semillon-Chardonnay 2002 Austrálie Penfolds, Rawson´s Retread 0,75 l 520 Kč
Cabernet Sauvignon 2003 Francie Alexis Lichine, Languedoc-Roussillon 0,75 l 460 Kč
Merlot DOC 2003 Chile Rapel Valley, Santa Amalia, Chateau Los Boldos 0,75 l 490 Kč
Rubrato IGT 2002 Itálie, Irpinia Aglianico 0,75 l 820 Kč
Baron de Ley Rioja Reserva 1999 Španělsko, Rioja 0,75 l 820 Kč