Menu Zavřít

Pojišťovny loni odhalily podvody za 600 milionů

20. 4. 2011
Autor: profit

Stále více pojištěnců se snaží oklamat pojišťovny, stále více pojistných podvodů se ale zároveň pojišťovnám daří odhalit. Hovoří o tom alespoň statistiky České asociace pojišťoven. V loňském roce bylo prošetřeno víc než pět tisíc podezřelých škodných událostí, celková hodnota těchto odhalených případů překročila 600 milionů korun.

Foto: Profimedia

Nejvíce pojistných podvodů a nejvyšší prokázaná hodnota ze všech sledovaných oblastí pojištění je samozřejmě již tradičně v oblasti pojištění motorových vozidel. „Pojišťovny loni detekovaly ve srovnání s předchozím rokem v této oblasti vyšší počet snadněji odhalitelných podvodných případů s nižší výší škody. Těch se zpravidla dopouštějí nezkušení pachatelé z důvodu aktuálních finančních problémů,“ objasňuje Ondřej Karel, specialista pro prevenci pojistných podvodů ČAP, a dodává: „Pokles může být také dán do souvislosti s menším množstvím odhalených podvodů souvisejících se škodami na zdraví vzniklými při dopravních nehodách, které zpravidla dosahují vysokých částek.

Chlupy z koštěte vydával podvodník za zvířecí srst

Klient hlásí škodu na motorovém vozidle a nárokuje plnění z povinného ručení, které má u Generali zdarma rozšířené o krytí rizika střetu se zvěří. Zřejmě ho k tomu vede minimální spoluúčast jednoho tisíce korun, a tak naaranžuje havárii včetně srnčích chlupů.

Vyšetřovací tým nachází rozpory v popisu nehody a nechává u soudního znalce zhotovit posudek o původu zvířecí srsti, která se nacházela na vozidle. A výsledek? Srst pochází z obchodu s rybářskými potřebami, kde se používá na vázání mušek pro sportovní rybolov. V druhém podobném případě se dokonce jednalo o štětiny z běžného kuchyňského koštěte.

V jiném případě dostal majitel vozidla při jízdě smyk a narazil do stromu. K nehodě zavolal Policii ČR, která vše řádně zdokumentovala, sepsala a nehodu na místě uzavřela. Vozidlo ale nebylo havarijně pojištěno. Dva dny po nehodě uzavřel majitel vozidla přes zprostředkovatele havarijní pojištění a s již uzavřenou havarijní pojistkou nahlásil Generali, že havaroval. Jako datum uvedl den po uzavření pojistky. Majitel, v tomto případě již pachatel pojistného podvodu, si zřejmě myslel, že pojišťovna nemá možnost nahlížet do policejních záznamů o dopravních nehodách. Touto jednoduchou kontrolou bylo zjištěno, že se nehoda stala již před platností pojištění.

Síť podvodníků fingovala úrazy

Významný nárůst počtu podezřelých škod zaznamenaly pojišťovny v roce 2010 v oblasti pojištění osob, do které spadají podvody ze životního a úrazového pojištění. Specialisté pojišťoven zde prošetřili oproti předchozímu roku o 80 procent podezřelých případů více. Mezi tyto případy patřilo i rozkrytí organizované sítě podvodníků, kteří uzavírali úrazové pojištění s pojistným plněním ve formě denních dávek odškodného u vícera pojišťoven současně, aniž je o tom informovali, a následně u všech uplatňovali škody vzniklé údajným úrazem. V této oblasti prokázaly pojišťovny podvody v hodnotě 47 milionů korun, což je o 38 procent více než v loňském roce.

O 18 procent se zvýšil i počet šetřených případů v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti, kde výše uchráněné hodnoty přesáhla 268 milionů korun. „Tento nárůst lze dát do kontextu s vyšší obezřetností pojišťoven při odhalování pojistných podvodů v souvislosti se živelními událostmi, jež Českou republiku v roce 2010 postihly a kterých se někteří nepoctivci snažili využít ve svůj prospěch,“ říká Ondřej Karel.

Pojistný podvod je trestná činnost s vysokou mírou latence a její skutečný rozsah nelze přesně určit. Boj proti ní je však zásadní pro celou společnost, protože neodhalené pojistné podvody vedou ke zhoršení celkového škodného průběhu pojištění s přímým dopadem na výši pojistného všech poctivých klientů.

CIF24

Pomáhá i moderní technika

Aktivity pojišťoven v oblasti boje s pojistným podvodem, které v ČR dosahují ve srovnání se zahraničím vysokého standardu, se neustále zlepšují. „Pojišťovny zvyšují kapacity specializovaných oddělení, jež se odhalováním a šetřením pojistných podvodů zabývají, a investují do moderních technologií a nástrojů, které jim významně pomáhají zvýšit efektivitu jejich činnosti, ať již jde o systémy automatické detekce nebo systémy pro analýzu dat,“ pokračuje Ondřej Karel. Česká asociace pojišťoven podle jeho slov v letošním roce plánuje spuštění speciálního systému pro podporu odhalování pojistného podvodu, který umožní systémové odhalování některých druhů podvodů páchaných napříč trhem. Cílem je poskytnout přidanou hodnotu pojistitelům v této oblasti a pomoci jim cíleně odhalovat podvody, které se z úhlu pohledu jedné pojišťovny nemusí na první pohled jevit podezřele a k jejichž odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u jiných pojistitelů. Systém bude zpočátku detekovat podvody v oblasti pojištění motorových vozidel, nicméně v plánu je jeho využití i v dalších oblastech pojištění.

  • Našli jste v článku chybu?