Menu Zavřít

Pojišťovny vybírají více na životním pojištění

28. 7. 2010
Autor: profit

Tuzemské pojišťovny vybraly v pololetí na pojistném 76,4 miliardy korun, což bylo meziroční růst o 8,1 procenta. Životní pojištění stouplo o 21,5 procenta, naopak neživotní kleslo o 0,7 procenta.

Autor: Martin Siebert

ebf - tip - debata

Růst životního pojištění podle České asociace pojišťoven (ČAP) výrazně ovlivňuje prodej jednorázově placeného pojistného. Jeho objem se zvýšil o 73 procent, zatímco běžně placené pojistné narostlo o 1,3 procenta. „Obávám se však, aby tento trend nepředstavoval budoucí časovanou bombu, kdy očekávání klientů pojišťoven, kteří vloží jednorázově peníze do dlouhodobých pojistných produktů, nemusí být splněna,“ uvedl výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Mírný pokles u neživotního pojištění je podle asociace způsoben především nárůstem v oblasti podnikatelského pojištění. Tam se objem předepsaného pojistného zvýšil o sedm procent. Naopak propad o téměř šest procent pojišťovny zaznamenaly u povinného ručení a sedmiprocentní propad u havarijního pojištění. Vedoucí postavení na trhu si drží Česká pojišťovna (23,9 procenta) a Kooperativa pojišťovna VIG (20,5 procenta). Třetí největší pojišťovnou z pohledu předepsaného pojistného je nově ČSOB Pojišťovna a Allianz s podílem 7,3 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).