Menu Zavřít

"Pokojné nepochopení," vystihl Orbán jednání zemí V4 a Beneluxu o uprchlících

19. 6. 2017
Autor: čtk

Spor o přerozdělování uprchlíků mezi členskými státy Evropské unie se dostal na jednání dnešní varšavské schůzky šéfů vlád zemí Beneluxu (Belgie, Nizozemska a Lucemburska) a visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. Sedmička premiérů ale našla i styčné body skýtající šanci na spolupráci při přeměnách Evropské unie po nadcházejícím odchodu Británie. "Je docela příznačné, že naše setkání se konalo v den, kdy se začalo jednat o brexitu.

„Velmi si vážím toho, že premiéři Beneluxu přijeli do Varšavy. Pro ně to nebylo jednoduché z pohledu veřejného mínění, protože velmi často se na západě vede kampaň proti V4 v souvislosti s odlišným pohledem na řešení migrační krize,“ uvedl Sobotka. Bylo by ale podle něj velkou chybou, kdyby se vztahy v Evropě omezovaly jen na to, kdo je pro anebo proti kvótám na uprchlíky.

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že navzdory rozdílným názorům na migraci se země obou celků sblížily více, než čekal. „Došlo k pokojnému nepochopení odlišných názorů,“ prohlásil. „Nechceme měnit své kulturní zvyklosti, na rozdíl od těch, co žijí v barevnějším světě,“ dodal předseda vlády země, která dnes v rámci V4 převzala od Polska roční předsednictví.


Přečtěte si více o postoji Česka:

Už ani jeden migrant. Česko pohřbívá unijní kvóty

Rodina Iráčanů, která se chce vrátit do vlasti, odcestovala 7. dubna brzy ráno vlakem z Brna do Prahy na letiště. Přes Istanbul by měla odletět do Iráku. Důvodem návratu je stesk prarodičů po rodné zemi. Zbylých 16 Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně, chce ve městě zůstat. ČR přijala bezmála 90 křesťanských uprchlíků,


Povzbudivé styčné body vidí Orbán ve shodném pohledu na potřebu chránit vnější hranice EU a na potřebu od počátku rozlišovat mezi migranty a uprchlíky či na seznam bezpečných zemí, kam lze běžence vracet.

Maďarský premiér usoudil, že se „nesluší“ komentovat rozhodnutí Evropské komise ohledně zahájení sankčního řízení s Českem, Maďarskem a Polskem kvůli neochotě přijímat uprchlíky, nicméně zapochyboval, že by se unii mohlo podařit dospět k jednotné migrační politice - na to Maďaři podle jeho slov příliš lpí na zachování své identity.

„Je důležité spolu hovořit, i když nesouhlasíme,“ poznamenal šéf lucemburské vlády Xavier Bettel - a spolu se svým belgickým kolegou Charlesem Michelem připomněl i základní význam demokracie a právního státu v Evropské unii, aniž se přímo zmínil o kontroverzní politice šéfa maďarské vlády či polského kabinetu premiérky Beaty Szydlové. Sobotka zase zdůraznil důležitost sbližování životní úrovně a výše mezd, zatímco ze strany Beneluxu zazněly připomínky ohledně sociálního dumpingu či nedostatečné solidarity. Hostitelka schůzky Szydlová varovala před protekcionalismem, podobně jako český premiér.

Sobotka také zdůraznil, že V4 a Benelux se shodly na tom, že Evropa se musí více věnovat bezpečnosti a obraně. Mají rovněž společný zájem na tom, aby brexit co nejméně poškodil export a občany EU žijící v Británii.

„Evropská unie bude mít budoucnost jen tehdy, pokud dokážeme udržet 27 států pohromadě. Vyžaduje to přestat dávat na stůl témata, která nás rozdělují,“ apeloval slovenský premiér Robert Fico. „Velice si přeji, aby budoucnost EU nemaloval jen francouzsko-německý motor, ale aby ji narýsovala celá sedmadvacítka,“ dodal. K tématu vícerychlostní Evropy dodal, že hlubší integrace zemí s eurem je nevyhnutelná, avšak je důležité, aby se ostatní mohli přidat.

MMF24

Země V4 jsou proti povinnému přerozdělování uprchlíků. Evropská komise minulý týden zahájila řízení s Českem, Polskem a Maďarskem kvůli tomu, že tyto země nenaplňují kvóty přerozdělování migrantů, které unijní ministři vnitra schválili v roce 2015. Slovenska se řízení netýká.

Dále čtěte:

Merkelová vyzvala migranty k osidlování venkova

Merkelová: Některé země nespolupracují, velký počet migrantů už přijmout nelze

Vnitro pošle letos na pomoc s migrací do zahraničí 150 milionů


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).