Menu Zavřít

Pokřivený trh

6. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Nájemné

MMF24

PRAHA (men) – Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec by měl do konce listopadu předložit vládě návrh nového zákona o nájemném z bytů. „Rád bych přispěl v tomto volebním období k tomu, aby byl přijat zákon, který by umožnil reflektovat nabídku a poptávku na jednotlivých místních trzích s byty a vytvořil podmínky pro postupné sjednocení dvojích cen v nájemních bytech,“ řekl Němec na konferenci o rozvoji bydlení v České republice. Odstranění cenové deformace v nájemním sektoru považuje Němec za jeden z nejzásadnějších a zároveň nejkontroverznějších úkolů v bytové politice.
Nález ústavního soudu České republiky z června 2000 konstatuje, že současná forma regulace nájemného je v rozporu s několika ustanoveními Listiny základních práv a svobod. A jaké jsou konkrétní důsledky současné formy regulace cenovým stropem? „Jsou to především nerovné podmínky přístupu k bydlení s dopadem zejména na mladé lidi bez dodatečných finančních prostředků na pořízení vlastního bydlení,“ říká Němec. Zároveň poukazuje na to, že současný systém vede k existenci černého trhu s byty. Odhady potvrzují, že „černé transakce“ dosahují několika miliard korun.
Z analýzy Trend Report 2002, kterou vypracovala Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí vyplývá, že bydlení s regulovaným nájmem je prvkem, který má největší vliv na pokřivení českého rezidenčního trhu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).