Mezi Polskem a Slovenskem se rozhořela netradiční diplomatická bitva. Středem zájmu obou zemí se stal tradiční sýr, v Polsku známý jako oscypek, na Slovensku jako oštěpek. Ten se v okolí Tater vyrábí tradičním postupem z ovčího mléka po staletí. První dochovaná zpráva o něm je z roku 1416.
Mezi Polskem a Slovenskem se rozhořela netradiční diplomatická bitva. Středem zájmu obou zemí se stal tradiční sýr, v Polsku známý jako oscypek, na Slovensku jako oštěpek. Ten se v okolí Tater vyrábí tradičním postupem z ovčího mléka po staletí. První dochovaná zpráva o něm je z roku 1416.
Poláci se rozhodli, že pro svojí vyhlášenou pochoutku požádají Brusel o udělení zeměpisné ochrany, Slováci se však postavili proti. Polsko chtělo registrovat Oscypek jako specialitu regionu Podhale, který se nachází na jihu Polska, severně od Vysokých Tater. Slovensko však nadále trvá na tom, že oštěpek je obecným názvem výrobku. Jsou přesvědčeni, že by polská registrace známky zhoršila prodej slovenských sýrů se stejným jménem.