Menu Zavřít

Polemika: Jsou nutné výjimky v zákonu o ochraně zemědělské půdy?

18. 6. 2013
Autor: profimedia.cz

Současné znění zákona o ochraně zemědělského půdního fondu zvýšilo poplatky za vyjmutí zemědělských pozemků s cílem snížit úbytek často té nejúrodnější půdy. Je senátní návrh novely, který mimo jiné obsahuje výjimky umožňující snížení těchto poplatků, krokem správným směrem?

PRO: VERONIKA VRECIONOVÁ, senátorka, jedna z navrhovatelů novely

Odstranění nežádoucích dopadů

Zvýšení poplatků za vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu, ke kterému došlo v roce 2010, považuji za principiálně správné. Ochrana zemědělské půdy je důležitá. Jak se však ukázalo, má toto plošné navýšení (na dvou­ až devítinásobek) v některých případech negativní dopad na ekonomický rozvoj měst a obcí.

 VERONIKA VRECIONOVÁ, senátorka

Cílem projednávané novely zákona je právě odstranění těchto nežádoucích dopadů. Navrhujeme snížení poplatků (dle okolností, maximálně však na úroveň roku 2010) v případech průmyslových zón a areálů, které již existují nebo je vládou schválena jejich výstavba či rozšíření.

V takových případech jde o území s již existujícím průmyslovým či obchodním využitím nebo o areály s připravenou dopravní infrastrukturou a inženýrskými sítěmi. Pozemky jsou obvykle stále evidovány jako zemědělské, přestože se na nich většinou, z uvedených příčin, již nehospodaří.

Vysoké poplatky za vyjmutí pozemků realizaci investičních záměrů blokují. Od starostů sdružených ve Svazu měst a obcí víme, že v řadě míst investoři ustoupili od konkrétních projektů, které mohly přinést nová pracovní místa a ekonomický užitek.

Dále navrhujeme zrušení poplatků v případě liniových staveb, zejména tedy infrastruktury hrazené z veřejných prostředků. V těchto případech jde totiž o nesmyslné přelévání peněz v rámci veřejných rozpočtů. Ve všech ostatních případech by měly poplatky zůstat v současné výši.

Odpůrci novely argumentují rizikem masivního úbytku zemědělské půdy. Z oficiálních statistik ministerstva zemědělství vyplývá, že v letech 2000 až 2012 se výměra zemědělské půdy v ČR snížila ze 4 282 421 ha na 4 229 167 ha – tedy o pouhá 1,2 procenta. Přitom po většinu tohoto období byly poplatky výrazně nižší než po navrhované novelizaci, která předpokládá pouze selektivní snížení.

PROTI: MARTIN PÝCHA, předseda Zemědělského svazu České republiky

Omezení působnosti zákona

Senátní návrh novely zákona přinese významné omezení působnosti tohoto zákona, a to proti jeho původnímu smyslu. Tím je především snaha chránit nenahraditelnou zemědělskou půdu před neustálým zabíráním a motivovat investory včetně státních orgánů k tomu, aby se naopak snažili využít již zastavěnou půdu a nevyužité staré areály, tzv. brownfields, kterých jsou po celé republice stovky. Rychlost úbytku půdy u nás je totiž alarmující.

 Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR

Úbytek půdy je odhadován na 15 ha/den. Množství zakrytého povrchu již za rok 2006 bylo v ČR 243 m2/1 obyvatele, což je nad průměrem hodnot zemí Evropské unie. Celkový úbytek zemědělské půdy od roku 2000 do roku 2012 činil 53 254 ha, a to mnohdy té nejkvalitnější zemědělské půdy.

Na jednu stranu navíc klademe důraz na environmentální dimenzi zemědělsky využívané půdy s cílem dosahovat ekologické stability krajiny, podporovat biodiverzitu, udržovat příznivé hydrogeologické poměry atd. Na straně druhé ale stále více půdy zaléváme betonem. To nemá logiku. Novela ke všemu není ani z právního hlediska šťastná.

Návrh otevírá mnohem více možnosti další zástavby půdy, než je zmiňováno v důvodové zprávě. Jakkoli může být potřeba dostupnosti energií, dopravní infrastruktury či rozšiřování průmyslových zón považována za žádoucí, nemůže tento aspekt převážit nad zájmem zachovat ornou půdu.

KL24

Navíc výjimky mají platit i pro firmy v oborech, kde je vysoká úroveň ziskovosti (energetika/plynárenství/teplárenství), anebo se snaží ne efektivní cestou usnadnit zábor zemědělské půdy pro orgány samosprávy. Ale i ta by měla být motivována, aby nezabírala stále novou ornou půdu. Vždyť tu už nám ani našim dětem nikdo nevrátí.


Dejte nám i ostatním vědět, co si o to myslíte vy! Těšíme se na vaše názory na www.profit.cz a www.facebook.com/profit.cz


  • Našli jste v článku chybu?