Menu Zavřít

Policie obvinila lobbistu Janouška v kauze laboratoře Chambon

20. 3. 2017
Autor: ČTK

Policie obvinila lobbistu Romana Janouška kvůli transakcím kolem společnosti Chambon, která zajišťovala krevní testy. Uvedla to Česká televize. V souvislostí s činností bývalé laboratoře obvinila policie již v lednu čtyři lidi z podvodu se škodou 39 milionů korun. Janoušek, který stál u zrodu Chambonu a ve firmě měl podíl, mezi nimi tehdy nebyl. Nyní byl obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti. On a jeho čtyři spolupachatelé měli získat prospěch 176 milionů korun.

Chambon údajně získával v letech 2009 až 2010 neoprávněně velké úhrady od pojišťoven za testy pro nemocnice, uvedl v lednu Český rozhlas. Mezi obviněnými jsou podle něj podnikatelé Luboš Pašek, který byl blízkým spolupracovníkem Janouška, a Petr Ullrich. Dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství dnes řekl, že v lednu policie obvinila čtyři lidi z podvodu a neoprávněného podnikání.

„Počátkem března jsme čtyřem osobám obvinění rozšířili o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Další osobu jsme nově obvinili,“ řekl Dadam. Dodal, že s ohledem na stadium vyšetřování a presumpci neviny nechce hovořit o konkrétních jménech. Podle dostupných informací je nově obviněným právě Janoušek. Společně s dalšími komplici se podle vyšetřovatelů legalizací nelegálních peněz obohatili o 176 milionů korun. „Je mu kladeno za vinu, že tím, že dostával plat jako každý zaměstnanec, tak legalizoval výnos z trestné činnosti. To je skutečně revoluční a ojedinělá právní konstrukce,“ řekl Janouškův advokát Lukáš Trojan.

Laboratoř Chambon zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. „V souvislosti s touto obchodní společností došlo k zahájení trestního stíhání čtyř fyzických osob. Je jim kladeno za vinu spáchání zvlášť závažného zločinu podvodu. A dvěma osobám i zločin neoprávněné podnikání,“ řekl v lednu Radiožurnálu náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár. Obvinění si podle něj přišli na 103 milionů korun, celkovou škodu detektivové vyčíslili na 39 milionů.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase, a Paškovi tehdy policisté zabavili peníze a zlato za desítky milionů. Státní zástupce Komár ale rozhlasu nepotvrdil, zda zlato souvisí s kauzou Chambonu. Média již dříve uvedla, že nástupnická firma Chambonu - Synlab Genetics - má Všeobecné zdravotní pojišťovně splatit zhruba deset milionů korun. Podle VZP totiž firma Chambon uplatňovala proplacení peněz za úkony, které neměla ve smlouvě.

ebf - tip - debata

Janoušek si odpykává trest 4,5 roku vězení za to, že úmyslně srazil ženu autem. Trest má ale nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Incident se stal v březnu 2012 v pražské Michli, kde opilý Janoušek nejprve naboural do jiného vozu a ujel. Když s ním řidička poté chtěla situaci řešit, rozjel se proti ní a porazil ji. Žena strávila přes měsíc v nemocnici.

Čtěte dále:

Kolibřík letí: žalobci elitního expolicistu v kauze Janoušek už nestíhají

Janouškovy důkazy byly jen hypotézy, vysvětlil soud, proč neobnovil proces

Janouškovo švýcarské konto: peníze ze Škodova paláce?

Dobrou noc na úpatí Krkonoš přeje Roman Janoušek


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).