Menu Zavřít

Policie zasahovala na pražském vrchním soudu. Zadržela soudce Elischera

13. 3. 2018
Autor: čtk

Policie zadržela soudce Ivana Elischera, který na pražském vrchním osudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze. Elischer byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování.

Orgán, který stíhání proti soudci zahájí, o tom musí vyrozumět ministerstvo spravedlnosti a předsedu příslušného soudu. Bureš dnes odpoledne vyrozumění od pražského městského státního zastupitelství obdržel. Obsahovalo informace o činech, z nichž policie soudce Elischera viní. „Jakým způsobem se jich měl dopustit, mi nebylo sděleno,“ sdělil předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš.

Dopoledne Bureš uvedl, že pokud by bylo provinění soudce závažné, navrhne jeho dočasné zproštění z funkce. Později sdělil, že to neudělá, jelikož to již ministrovi spravedlnosti Robertovi Pelikánovi (ANO) navrhli státní zástupci, kteří se kauzou zabývají. Obviněného soudce může ministr spravedlnosti dočasně zprostit výkonu funkce, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu.

Zeman dal ke stíhání souhlas

Podle zákona o soudech a soudcích lze soudce za činy spáchané v souvislosti s výkonem funkce trestně stíhat nebo vzít do vazby jen se souhlasem prezidenta. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes odpoledne potvrdil, že Miloš Zeman vyslovil souhlas se stíháním soudce.

Soudce byl zadržen dnes ráno mimo budovu pražského vrchního soudu. Podle trestního řádu může být zadržená osoba v policejní cele nejvýše 48 hodin. Do té doby musí být podán návrh na uvalení vazby, nebo musí být propuštěna.

CIF24

Soudce Elischer na pražském vrchním soudu působí od roku 2013. Specializuje se na řešení závažných drogových kauz. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze.

Dále čtěte:

Centrála proti zločinu začala v prvním roce řešit 361 kauz, ve třetině padlo obvinění

Tři úředníci z ministerstva průmyslu prý připravili stát o miliardy. Policie je chce obžalovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).