Menu Zavřít

Politické střídání

14. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Šéfem úřadu se možná stane bývalý poslanec Topolánkovy strany Dušan Navrátil

Kdyby nerezignoval, velmi pravděpodobně by byl v nejbližší době stejně odvolán. V takové pozici byl na konci minulého týdne ředitel Národního bezpečnostního úřadu Petr Hostek, kterého do funkce instalovala Paroubkova sociální demokracie. Šéf ODS Mirek Topolánek požadoval personální změny na NBÚ už před volbami. Hostek se proto raději rozhodl pro dobrovolnou rezignaci. Vystřídat by ho mohl náměstek ředitele civilní kontrarozvědky a bývalý poslanec za ODS Dušan Navrátil.

KL24

Logický důsledek.

Petr Hostek chtěl NBÚ hlavně stabilizovat po předchozích skandálech, což se mu prý podařilo. „Úřad zmizel z prvních stránek novin jakožto organizace, která je skandalizovaná a nedůvěryhodná. Vnitřní audit vyvrátil řadu podezření, která se v souvislosti s činností NBÚ objevila… Nastartovaly se určité vnitřní reformy,“ řekl Hostek. Míní, že nyní jsou NBÚ i Česká republika v oblasti utajovaných skutečností vnímány jako seriózní partner.
Hostek tvrdí, že je se svou prací v NBÚ spokojen a že neodchází ve zlém. „Je to logický důsledek toho, že jsem nastoupil měsíc před volbami. Bral jsem svůj pobyt v NBÚ jako dočasnou misi. Abych se nestal brzdou reformních kroků, rozhodl jsem se úřad opustit a myslím, že je to tak dobře,“ prohlásil odstupující ředitel krátce poté, co na vládu odeslal svůj rezignační dopis. Před svým nástupem do NBÚ ale Hostek mluvil jinak. Prohlásil tehdy, že se před svou nominací zajímal i o to, na jak dlouho se s ním počítá. „Práce na dva měsíce není žádnou jistotou. Ale z jednání, která se kolem mé osoby vedla, je patrné, že bych mohl být průchozí napříč politickým spektrem. Já v to aspoň pevně doufám a věřím,“ řekl. S významnými sociálnědemokratickými politiky se Hostek seznámil v době, kdy se zajímal o uvolněné místo šéfa tuzemské policie. „S premiérem, respektive lidmi okolo něj, jsem se seznámil loni při volbě policejního prezidenta. Když pak hledali člověka, který není zatížen vazbami v NBÚ, opět došli k mé osobě,“ přiznal Hostek v rozhovoru pro Hospodářské noviny.
Tehdejší ministerský předseda Jiří Paroubek o Hostkovi pochvalně prohlásil, že ho považuje za „zkušeného manažera a seriózního člověka“. A dodal: „Pan Hostek je dlouhodobě v mém personálním hledáčku.“ Hostek v čele NBÚ nahradil Jana Mareše, který v únoru rezignoval kvůli podezření, že udržoval kontakty se členy skupiny kolem stíhaného konkurzního soudce Jiřího Berky. O podivných praktikách v NBÚ svědčí i zpráva Bezpečnostní informační služby, která už v roce 2001 varovala vládu před manipulacemi s bezpečnostními prověrkami. K nim mělo docházet především v letech 1999 až 2002, kdy úřad řídil Tomáš Kadlec. Zpráva BIS popisuje, že tehdejší vedení s prověrkami obchodovalo. Osvědčení pro práci s přísně utajovanými informacemi proto mohli získat i bývalí agenti komunistické StB.

Langer už má favorita.

Byly to podle všeho právě vazby na ČSSD, co nyní Hostkovi zlomilo vaz. On sám však tvrdí, že žádné signály, že by nový pravicový kabinet byl s jeho prací nespokojen a chystal se ho vyměnit, neměl. Politikům z ODS se však už při červnovém projednávání Hostkovy nominace v bezpečnostním výboru sněmovny nelíbilo, že vláda nevybrala někoho s větším společenským renomé. Výhrady měli i k tomu, že Hostek je bývalý armádní důstojník a policista. Hostek totiž přišel do čela NBÚ z postu zástupce ředitele středočeské policie a v letech 1982 až 1991 byl vojákem z povolání. „O Petru Hostkovi nevím vůbec nic. S námi to nikdo nekonzultoval. Tato personální politika je velmi zvláštní,“ reagoval tehdejší stínový a nynější skutečný ministr vnitra Ivan Langer.
Také šéf ODS a současný premiér Mirek Topolánek hovořil o výměně vedení na NBÚ už před volbami. „Ve vedení úřadu provedeme jednoznačně personální změny,“ řekl na konci května. Lídři ODS včetně Langera ale nyní rezolutně popírají, že by na Hostka vyvíjeli nátlak, aby odstoupil.
Národní bezpečnostní úřad nyní dočasně řídí náměstkyně ředitele Zdeňka Jůzlová. Premiér Topolánek má v nejbližší dnech projednat nominaci nového šéfa s poslanci sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Ministr vnitra Langer už prohlásil, že Hostka by mohl nahradit nynější náměstek ředitele Bezpečnostní informační služby Dušan Navrátil. Navrátil je bývalým poslancem za ODA a ODS. Ve sněmovně vedl komisi pro kontrolu vojenské kontrarozvědky. Od roku 1999 pracuje v bezpečnostní složkách. Nejprve byl krátce náměstkem ředitele NBÚ Tomáš Kadlece, později vykonával stejnou funkci v civilní kontrarozvědce.
Při projednávání Navrátilovy nominace ve sněmovně se dá očekávat tvrdý odpor ČSSD. Klíčový výbor pro obranu a bezpečnost teď vede bývalý ministr vnitra Paroubkovy vlády František Bublan.

  • Našli jste v článku chybu?