Menu Zavřít

Polské šance sílí

10. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Investice PSA Peugeot Citroën

CIF24

PRAHA (han) – Datum zveřejnění místa nové investice francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën ve střední Evropě je s největší pravděpodobností již známo – 28. leden. Na tento den totiž prezident koncernu Jean Martin Folz svolal velkou tiskovou konferenci do města Aulney, na kterou pozval i východoevropské novináře. Bude se tak zřejmě opakovat situace z předminulého roku, kdy Folz podobným způsobem v Bruselu oznámil, že nový závod jeho koncernu na výrobu minivozů bude stát ve východní Evropě. Tehdejší výběrové řízení později vyhrál středočeský Kolín.
PSA hodlá ve vybrané lokalitě postavit továrnu za 700 milionů eur na výrobu aut střední třídy. Její produkce by měla být spuštěna v roce 2006, z pásů bude sjíždět 300 tisíc aut značek Peugeot a Citroën. Vedle severočeského Žatce kandidují na její umístění lokality v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Ještě do minulého týdne byla favorizována slovenská Trnava. Velké šance jí dal před Vánoci francouzský ministr pro zahraniční obchod Francois Loos. Zdroj blízký automobilce však tvrdí, že ve vedení PSA sílí hlasy pro naše severní sousedy. „Nyní to vypadá, že investice nakonec skončí v Polsku,“ řekl zdroj, který si nepřál být jmenován, týdeníku EURO.
Slovenská vláda přesto nadále věří, že se automobilka rozhodne pro výstavbu závodu v Trnavě. Kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy schválil nabídku pro francouzského investora minulou středu.

  • Našli jste v článku chybu?