Menu Zavřít

Polsko jako země zaslíbená

19. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Jaké šance se otevírají českým podnikatelům v Polsku? Na to odpověděl další seminář ze série Podnikatelských setkání týdeníku Profit, který se konal minulé úterý v Liberci. Podnikatelé se dozvěděli, po jakých výrobcích je v současnosti v Polsku největší poptávka, jaké jsou u našich severních sousedů daně nebo jak u nich založit firmu.

 Na setkání dorazili zástupci, kteří reprezentují ČR v Polsku.

Odborníci ale ve svých prezentacích upozornili, že výhodnější je dohodnout si raději spolupráci s polskou firmou, která zná tamější trh.

Polsko je se 40 miliony obyvatel obrovským trhem. „Poláci navíc rádi nakupují a na peníze nehledí. S chutí se zadlužují,“ řekl Ladislav Steinhübel, zástupce obchodního rady zastupitelského úřadu ve Varšavě. Vedle spotřebního zboží jde o slibný trh i pro obor stavebnictví. „To zažívá v současnosti v zemi obrovský boom,“ upozornil Milan Peprník, konzul generálního konzulátu České republiky v Katovicích.

Experti na polský trh také upozornili na to, že je třeba mít při jednání s tamějšími partnery na paměti některé zvyklosti. „Počítejte s tím, že si váš partner nemusí příliš dělat hlavu s dochvilností. Ženě se při setkání sluší políbit ruku. Při diskuzích respektujte, že Poláci jsou většinou hluboce věřící katolíci,“ připomněl Steinhübel.

V Polsku je prý také potřeba mít se na pozoru na silnicích, protože policie velmi přísně postihuje porušování dopravních předpisů a pokuty jsou velmi vysoké.

Náš severní soused je každopádně už nyní perspektivní obchodní partner a v budoucnu se bude byznys dále rozvíjet. Již v současnosti činí vzájemná roční obchodní výměna víc než osm miliard korun a Česko je třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem Polska.

V druhé části libereckého setkání informovala ředitelka oblastní pobočky Živnostenské banky Monika Halířová o bankovních produktech pro podnikatele. Radim Heczko ze společnosti NLB Factoring vysvětlil, v čem spočívá kouzlo factoringu. Zástupci společnosti CAC leasing pak mluvili o tom, jak si prostřednictvím leasingu pořídit nemovitost, firemní auto nebo strojní vybavení.

  • Našli jste v článku chybu?