Menu Zavřít

POLYKÁNÍ ANDĚLÍČKŮ

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r a ž s k á     b u r z a

Ceny akcií na pražské burze pokračují v dramatických pádech, nastartovaných před několika týdny. Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se situace do budoucna měla diametrálně otočit. V minulém týdnu jsme byli svědky propadů nejprestižnějších burzovních titulů, kdy například uprostřed týdne ztratily akcie ČEZ neuvěřitelných dvanáct procent. Kromě čtvrtka indikátor burzovních cen - index PX 50 - jen klesal a nyní se potácí někde kolem 350 bodů. Ještě počátkem ledna byl na 410.

Asi nejvýstižněji komentoval současnou situaci a důvody pro ČTK Jaroslav Krabec z Komerční banky. „Odhlíželo se od toho, jaké jsou makroekonomické fundamenty ČR. Konečně tedy investoři reagují logicky podle nich. Domnívám se, že když zahraniční investoři uvěří, že kurs koruny je minimálně na nějaké období stabilizován, potom by se mohly oživit i akcie, uvedl.

Na českém trhu však nyní jednoznačně panuje prodejní nálada a investoři se snad kromě akcií fondů zbavují úplně všeho. Důvodem jsou nelichotivá čísla o naší ekonomice, podle některých makléřů k propadům napomohla i kritická vládní zpráva o stavu země nebo současné pnutí mezi členy prezidia regulační Komise pro cenné papíry. Příčinou je i nezájem o celý východoevropský region vůbec nebo nelichotivé zprávy o hospodaření tuzemských podniků v čele například s plzeňskou Škodovkou. Na situaci se samozřejmě podepsal i vývoj koruny.

CIF24

Někteří ortodoxní pesimisté dokonce mluví o poklesech akcií k nule a zániku pražské burzy. Utěšovat nás může snad jen jediné - ceny akcií jsou velmi nízko a přímo vybízejí k levným nákupům.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).