Menu Zavřít

POLYKÁNÍ PO KOUSCÍCH

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Největší fúzi v historii mají v rukou akcionáři

Nejprve sto šest miliard, potom rekordních 128 miliard - to vše v amerických dolarech. Tolik dává britsko-americký telekomunikační gigant Vodafone AirTouch za akcie německého operátora a strojírenského výrobce Mannesmann. Zájemce potvrdil, že jde o poslední nabídku. Oběť nepřátelského pře- vzetí však vzdoruje (EURO 47/1999). „Vzhledem k tomu, že návrh předpokládá pouze výměnu akcií a žádnou výplatu v hotovosti, představuje pro naše akcionáře velké riziko, sdělil generální ředitel Mannesmannu Klaus Esser.

Tlak peněz.

Co tedy vlastně Britové můžou (a zmůžou)? Pokud se jim podaří přesvědčit vlastníky cenných papírů Mannesmannu, nejspíš svého cíle dosáhnou. „Sázíme na zahraniční akcionáře. S nimi se chceme domlouvat, nechal se slyšet šéf Vodafonu Chris Gent. Jeho společnost nasadila v prvním kole do hry 203 eur za německou akcii a nabídla vlastníkům směnu 43,7 svých cenných papírů za jeden Mannesmannu. Ve druhém kole přihodil uchazeč na 240 eur za akcii, poměr směny stoupl na 53,7 cenných papírů za jeden Mannesmannu. „Návrh je v zájmu akcionářů i Mannesmannu. Doufám, že bude přijat, dodal Gent. Šanci uspět odhadl pro Frankfurter Allgemeiner Zeitung na 55 až 60 procent. Kombinovaná skupina by se stala největším provozovatelem sítě mobilních telefonů na světě, počet jejích zákazníků by se mohl vyšplhat až na 42 milionů.

Obrana nafouknutím.

Mannesmann nyní podle tisku intenzivně hledá bílého rytíře. Britský The Observer píše, že by se jím mohl stát francouzský mediální koncern Vivendi. Klaus Esser nicméně opět přispěchal s ujištěním, že koncern žádného partnera na o dvrácení hrozby nežádoucího převzetí nehledá. „Na seznamu našich budoucích aktivit není v příštích dvanácti měsících žádná akvizice velikosti Orange, zdůraznil Esser. V souvislosti s údajnými záchrannými akcemi Mannes-mannu padla i j iná jména: British Telecom a KPN z Nizozemí. Pomoc, jak usuzuje tisk, by mohla přijít i od silných německých podniků, Siemensu a VIAG.

Boj za Orange.

Mannesmann ovšem nebojuje jen za sebe, bránit musí i svou pozici v dalším britském operátorovi Orange, za něhož dal 33 miliard dolarů. Pokud by se Vodafone Němců zmocnil, musel by se Mannesmann ostrovní kořisti kvůli britským antimonopolním zákonům vzdát. Jistotu, že má oč zápasit, získal přitom Esserův po dnik teprve před několika dny. Sumu za Orange označilo britské představenstvo za přiměřenou a požádalo své akcionáře, aby prodej zvážili, ale vykupování akcií nešlo tak, jak si Němci představovali. K největšímu balíku 44,86 procenta od hongkong ského velkoakcionáře, společnosti Hutchinson Whampoa, přibylo zprvu jen 0,08 procenta od drobných vlastníků. Nutnou hranici padesáti procent se přece jen podařilo překonat. Podle údajů z centrály Mannesmannu akceptovali nabídku vlastníci 74,86 proc enta akcií Orange, ale obchod ještě musí schválit Evropská komise. Získáním rozhodující většiny v britském operátorovi zvýšil Mannesmann počet svých zákazníků na 21 milionů, a stal se největším mobilním operátorem v Evropě.

Fondy jsou proti.

Vodafonu nehodlají nijak ulehčit život ani hlavní akcionáři Mannesmannu. Mocný americký odborový svaz AFL-CIO, který drží díky silným penzijním fondům třináct procent podílu v německém koncernu, stojí neochvějně za düsseldorfským v edením. Německý odborový strojírenský svaz IG Metall uveřejnil stanovisko prezidenta AFL-CIO Johna Sweeneyeho, v němž vyzývá manažery důchodových fondů, aby zabránili nepřátelskému převzetí ze strany Britů. „Svazek mezi Mannesmannem a Orange má mnohem více plusů než nabídka Vodafone, vzkázal z Hongkongu i Hutchinson Whampoa, který slíbil podržet si svých 10,1 procenta akcií v Mannesmannu po dobu nejméně osmnácti měsíců. „Další fondy se dosud nerozhodly, informoval Handelsblatt.

Pryč s divizemi.

ebf - tip - debata

Mannesmann se rozhodl kontrovat i z vlastních řad. Po sdělení Vodafonu, že oddělí strojírenskou a automobilovou výrobu Mannesmannu od spojů a uvede na burzu pětinu divizí pevných linek Infostrada a Arcor, neváhal s prohlášením, že v příštím roce sníží svůj podíl v obou divizích pod padesát procent. Z prodeje akcií obou divizí na burze chce Mannesmann získat více než pět miliard dolarů, které míní investovat do rozvoje telekomunikační branže. Ještě v tomto týdnu chce šéf Mannesmannu Esser navštívit další klíčové vlastníky, aby je přesvědčil o perspektivách podniku.

A Chris Gent znovu překvapil. „Ještě před Vánocemi předložíme akcionářům novou nabídku. Nenechal se ani zaskočit otázkou, jak by se nový podnik mohl jmenovat. „D2 (dceřiná společnost Mannesmannu - pozn. red.) je velmi dobrou značkou, kterou za každou cenu podržíme. Myslím, že Vodafone D2 zní velmi dobře. V opačném případě má šéf britského predátora rovněž jasno. „Pokud se Vodafone nespojí s Mannesmannem, spolknou obě společnosti ameri cké firmy, varoval.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).