Menu Zavřít

POMOC PRO VZP

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Pohledávky

PRAHA – Vláda minulý týden souhlasila s tím, že Konsolidační banka převezme pohledávky pěti zdravotních pojišťoven za více než pět miliard korun. Státní pomoci se tak dočká Všeobecná zdravotní pojišťovna, která se zbaví nedobytných pohledávek ve výši 4,5 miliardy, Hutnická zaměstnanecká pojišťovna v hodnotě 186,5 milionu korun, Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank a pojišťoven (63 milionů), Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (73 milionů) a Revírní bratrská pokladna (182 milionů).

Poté, co pojišťovny uzavřou s Konsolidační bankou rámcovou smlouvu, dostanou do tří týdnů zálohu ve výši sedmdesáti procent nominální hodnoty pohledávek, což pro banku znamená vyplatit 3,5 miliardy korun. Zbylých třicet procent pojišťovny získají až po podpisu individuálních smluv.

ebf - tip - debata

Konsolidační banka odkoupí 1559 pohledávek tak, jak byly přihlášeny a uznány v konkursním řízení dlužníků, to znamená včetně pokut, penále a přirážek k pojistnému, které několikrát převyšují původní hodnotu dluhu. Do projektu jsou zařazeny i závazky oceláren Vítkovice, které jsou nyní ve vyrovnání. Banka bude přitom přebírat takové pohledávky, které převyšují půl milionu korun, tedy téměř od všech větších zkrachovalých podniků, například od Poldi Kladno, ČKD Dopravní systémy či Agrostroje Prostějov.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).