Menu Zavřít

POMOC Z KOREJE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Konsolidační banka

PRAHA – Konsolidační banka Praha (KoB) a Korea Asset Management Corporation (KAMCO), specializovaná korejská společnost s obdobným zaměřením, uzavřely minulý pátek Protokol o vzájemné shodě, jehož cílem je podporovat spolupráci a koordinaci obou institucí při řešení problémových aktiv na úvodní období tří let.

Výkonný ředitel společnosti KAMCO Cheon Hong Kim nevyloučil, že se v budoucnu připraví společné portfolio špatných aktiv obou institucí. „Pro KoB je nejdůležitější, aby získala co největší autonomii, jinak prodej pohledávek nebude úspěšný, řekl Cheon Hong Kim.

Spolupráce se bude týkat i tvorby a rozšiřování trhu problémových aktiv, vzájemného poskytování ekonomických a právních informací, obě strany se podpoří při vytváření mezinárodního vlivu.

„Problémy, s nimiž se setkává KAMCO, se až překvapivě shodují s našimi. To se týká nejen způsobu, jakým tato aktiva vznikla, ale rovněž toho, jak je s nimi dále nakládáno a jaký vliv mají na chod celého hospodářství. Zkušenosti společnosti KAMCO jsou proto obrovským přínosem pro efektivitu naší práce, uvedl generální ředitel KoB Kamil Ziegler.

Mezi nástroje, které při prodeji pohledávek KAMCO využívá, patří i prodej balíků pohledávek, což je projekt, který právě v těchto dnech KoB jako první v regionu střední a východní Evropy úspěšně dokončuje. První zhruba dvanáctimiliardové portfolio koupí americká investiční banka Goldman Sachs za jedenáct procent účetní hodnoty. KAMCO svůj první balík v hodnotě 187 milionů dolarů prodala v roce 1998 právě této bance za dvanáct procent.

WT100

„Jsme rádi, že se o své poznatky v dané oblasti můžeme dělit s obdobnými institucemi v zahraničí, a věříme, že spolupráce mezi KAMCO a KoB se konkrétně projeví ve výsledcích naší práce, dodal Cheon Hong Kim.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).