Menu Zavřít

POMOC Z KOREJE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Konsolidační banka

PRAHA – Konsolidační banka Praha (KoB) a Korea Asset Management Corporation (KAMCO), specializovaná korejská společnost s obdobným zaměřením, uzavřely minulý pátek Protokol o vzájemné shodě, jehož cílem je podporovat spolupráci a koordinaci obou institucí při řešení problémových aktiv na úvodní období tří let.

Výkonný ředitel společnosti KAMCO Cheon Hong Kim nevyloučil, že se v budoucnu připraví společné portfolio špatných aktiv obou institucí. „Pro KoB je nejdůležitější, aby získala co největší autonomii, jinak prodej pohledávek nebude úspěšný, řekl Cheon Hong Kim.

Spolupráce se bude týkat i tvorby a rozšiřování trhu problémových aktiv, vzájemného poskytování ekonomických a právních informací, obě strany se podpoří při vytváření mezinárodního vlivu.

„Problémy, s nimiž se setkává KAMCO, se až překvapivě shodují s našimi. To se týká nejen způsobu, jakým tato aktiva vznikla, ale rovněž toho, jak je s nimi dále nakládáno a jaký vliv mají na chod celého hospodářství. Zkušenosti společnosti KAMCO jsou proto obrovským přínosem pro efektivitu naší práce, uvedl generální ředitel KoB Kamil Ziegler.

ebf - tip - debata

Mezi nástroje, které při prodeji pohledávek KAMCO využívá, patří i prodej balíků pohledávek, což je projekt, který právě v těchto dnech KoB jako první v regionu střední a východní Evropy úspěšně dokončuje. První zhruba dvanáctimiliardové portfolio koupí americká investiční banka Goldman Sachs za jedenáct procent účetní hodnoty. KAMCO svůj první balík v hodnotě 187 milionů dolarů prodala v roce 1998 právě této bance za dvanáct procent.

„Jsme rádi, že se o své poznatky v dané oblasti můžeme dělit s obdobnými institucemi v zahraničí, a věříme, že spolupráce mezi KAMCO a KoB se konkrétně projeví ve výsledcích naší práce, dodal Cheon Hong Kim.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).