Menu Zavřít

Pompeo: Trump buduje nový liberální světový pořádek

4. 12. 2018
Autor: čtk

Prezident Donald Trump buduje nový liberální světový pořádek, jehož základem je americká demokracie a vůdcovství. V projevu k diplomatům na dnešní bruselské konferenci americké organizace German Marshall Fund (GMF) to řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Podle něj Trump nechce, aby Spojené ztráty ztratily vůdčí postavení v mezinárodní politice a nehodlá ani opouštět tradiční spojence.

„V té nejlepší tradici naší velké demokracie spojujeme šlechetné národy ve snaze vybudovat nový liberální pořádek, který by zabránil válkám a přinesl větší prosperitu,“ řekl Pompeo. „Pod prezidentem Trumpem neopouštíme roli mezinárodního lídra ani naše přátele,“ dodal.

Šéf americké diplomacie ve svém projevu kritizoval Írán a Čínu a řekl, že USA vždy jednají v zájmu mezinárodního společenství. „Dokonce i naši evropští přátelé někdy tvrdí, že nejednáme v zájmu svobodného světa. To ale jednoduše není pravda,“ zdůraznil Pompeo.

Americký ministr přicestoval do Bruselu kvůli dvoudenní schůzce ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance, která začala dnes.

MMF24

Skóre obchodní války: Čína doplácí na Trumpova cla, Spojené státy bohatnou

 Plnění nákladní lodi kontejnery

Dále čtěte:

Čínský vývoz stoupl o 15,6 procenta, obchodní válce navzdory

Trump pod zelenou palbou. Ochránci přírody jej od inagurace žalovali téměř stokrát

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).