Menu Zavřít

Pompeo: Trump buduje nový liberální světový pořádek

4. 12. 2018
Autor: čtk

Prezident Donald Trump buduje nový liberální světový pořádek, jehož základem je americká demokracie a vůdcovství. V projevu k diplomatům na dnešní bruselské konferenci americké organizace German Marshall Fund (GMF) to řekl ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Podle něj Trump nechce, aby Spojené ztráty ztratily vůdčí postavení v mezinárodní politice a nehodlá ani opouštět tradiční spojence.

„V té nejlepší tradici naší velké demokracie spojujeme šlechetné národy ve snaze vybudovat nový liberální pořádek, který by zabránil válkám a přinesl větší prosperitu,“ řekl Pompeo. „Pod prezidentem Trumpem neopouštíme roli mezinárodního lídra ani naše přátele,“ dodal.

Šéf americké diplomacie ve svém projevu kritizoval Írán a Čínu a řekl, že USA vždy jednají v zájmu mezinárodního společenství. „Dokonce i naši evropští přátelé někdy tvrdí, že nejednáme v zájmu svobodného světa. To ale jednoduše není pravda,“ zdůraznil Pompeo.

Americký ministr přicestoval do Bruselu kvůli dvoudenní schůzce ministrů zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance, která začala dnes.

ebf - tip - debata

Skóre obchodní války: Čína doplácí na Trumpova cla, Spojené státy bohatnou

 Plnění nákladní lodi kontejnery

Dále čtěte:

Čínský vývoz stoupl o 15,6 procenta, obchodní válce navzdory

Trump pod zelenou palbou. Ochránci přírody jej od inagurace žalovali téměř stokrát

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).