Menu Zavřít

POPRVÉ PROPAD

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nová Huť

Největší domácí výrobce oceli, ostravská Nová Huť, která dosud hospodařila se ziskem, se letos ocitá ve ztrátě. Za první pololetí roku vykázala propad ve výši 186,9 milionu korun, očekávaný výsledek za celý rok však zatím nesdělila.

Ke zhoršení hospodářských ukazatelů došlo až ve druhém čtvrtletí, předchozí část roku totiž firma ukončila ziskem 11,6 milionu korun. Podle mluvčího Jiřího Adamce se hutní kombinát potýká s recesí na světových trzích. Tržby ovšem klesají i kvů li vysokým dovozům levné oceli z Ruska a platebním potížím domácích odběratelů. Některým z nich musela firma zastavit dodávky a zejména pro odbyt plochých výrobků si proto hledá nové trhy. Za špatným výsledkem je však podle Adamce nut né vidět i minulé investice, odpisy se totiž zvýšily o 327 milionů korun a splátky úroků narostly o 159 milionů.

CIF24

V červnu firma dokončila výstavbu minihutě, tedy investici za devět miliard korun. Minulý týden zahájila provoz zařízení pro plynulé odlévání oceli, kontilití, vybudované nákladem další půldruhé miliardy korun. Kladný hospodářský výsledek dosud vykazova la nepřetržitě už od roku 1993.

p>

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).