Menu Zavřít

Poptávka se zrychlí

14. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Světové ropné zásoby

CIF24

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu celosvětové poptávky po ropě. Nepřímo tím podpořila výzvy spotřebitelských zemí ke zvýšení těžby kartelu OPEC. „Rádi bychom doufali, že produkce OPEC je v současnosti na sezonním minimu,“ řekl analytik IEA David Fyfe agentuře Reuters, „rozhodně potřebujeme více ropy.“
IEA v červnové zprávě předpověděla, že spotřeba ropy letos stoupne o 1,7 milionu barelů denně, tedy zhruba o dvě procenta. Její květnová prognóza přitom počítala s nárůstem o 1,5 milionu barelů. Za zvýšením odhadu stojí překvapivě velká poptávka v některých zemích včetně Nigérie, Indonésie, Singapuru, Venezuely a Jugoslávie.
IEA dále uvedla, že zásoby paliv v členských zemích OECD v dubnu stouply o 9,9 milionu barelů po poklesu v prvním čtvrtletí. IEA však varovala, že zásoby by se mohly začít znovu snižovat, pokud OPEC zachová těžbu na současné úrovni. OPEC se loni dohodl na snížení těžby o 1,7 milionu barelů denně. Jeho představitelé nyní tvrdí, že ropy je na trhu dostatek a íránský ministr ropného průmyslu Kázem Vazírí Hamané minulé pondělí uvedl, že kartel neplánuje dodávky zvyšovat.
Prokázané světové rezervy ropy zůstaly na konci loňského roku na 1,208 bilionu barelů, téměř beze změny proti 1,209 bilionu předchozího roku, uvedl ve výročním statistickém přehledu britský ropný koncern BP. Ročně nyní svět spotřebuje zhruba 31 miliard barelů ropy, takže loňská spotřeba byla nahrazena novými rezervami z téměř 97 procent. Nynější prokázané zásoby by vystačily světu při současné spotřebě na zhruba 39 let.
Loňský úbytek rezerv o jednu miliardu odráží zejména pokles v norské části Severního moře, kde zásoby klesly na 8,5 miliardy z předloňských 9,6 miliardy barelů. Výrazně se naproti tomu zvýšily využitelné zásoby u největšího světového producenta ropy, u Saúdské Arábie. Saúdské rezervy stouply o zhruba tři miliardy barelů na 264,3 miliardy. Letošní přehled BP poprvé zahrnuje i odhad velikosti kanadských ropných písků - jednoho z nejperspektivnějších světových nalezišť, kde je objem rezerv odhadován na 163,5 miliardy barelů.

  • Našli jste v článku chybu?