Menu Zavřít

Populismus ČSSD a lidovců nezná mezí

19. 2. 2016
Autor: Euro E15

ČSSD a lidovci přišli opět s dalším „dobrým nápadem“. Budou penalizovat bezdětné, kterým zvýší sazbu sociálního pojištění. Naopak chtějí snížit platby pojištění rodinám s dětmi. Nápady vyšly z vládní důchodové komise.

Záměrem ale zcela jistě není reforma důchodového systému, který je dlouhodobě ve schodku. I v loňském roce, kdy ekonomika rostla nejrychleji za osm let, totiž skončil důchodový účet v katastrofálním mínusu 33,6 miliardy korun. A kosmetické změny na to nebudou mít žádný příznivý vliv.

Daleko větší dopad by mělo rychlejší posunutí hranice odchodu do důchodu, snížení náhradového poměru nebo zvýšení důchodového pojištění pro všechny. Jen na okraj: pojištění je ve skutečnosti důchodovou daní, protože za zaplacené pojistné skutečně více protiplnění nikdo nedostane.

Bonbóny na voliče

Bez zásadních změn základních parametrů je však současný průběžný systém v horizontu desítek let neudržitelný. A nepomůže mu ani populismus ČSSD a lidovců, kteří místo zásadních a bolestivých reforem předkládají národu jen „bonbóny“ pro přilákání voličů.

Navrhované změny sazeb totiž fakticky nic neřeší. Navíc kvůli úspoře pár tisíc korun si nikdo děti nepořizuje, takže o motivaci rodin mít potomky nemůže být ani řeč. Daleko větší dopad by mělo to, kdyby rodiče měli možnost dát bez problémů děti do školek, o jejichž rozvoji ČSSD a lidovci roky mluví, ale nic ve skutečnosti nedělají.

A zdůvodnění z úst politiků ČSSD jsou jako z říše snů. „Lidé, kteří jsou bezdětní – a je v tuto chvíli lhostejno, zda to je jejich vůle, nebo není – mají víc finančních prostředků, než jakými disponují rodiče, kteří vychovávají děti,“ prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Jinými slov: lidi co nemohou mít ze zdravotních důvodů či kvůli odlišné sexuální orientaci děti, tak ještě více zdaní ovšem totiž rodiny s dětmi daňově zvýhodněny, ale to socialistům evidentně nestačí. Lidé s vyššími příjmy pak již nyní platí vyšší daně.

Sobotkovo tvrzení a slovník, jako by vypadl z komunistického arzenálu 50. let

Korunu všemu zasadil premiér Bohuslav Sobotka. „Je to přerozdělení zátěže v oblasti sociálního pojištění. Ale je to přerozdělení v zájmu budoucnosti národa.“

Premiér si asi myslí, že stát dokáže přerozdělovat peníze efektivně, což je ovšem chiméra, s níž se už dokonce i moderní levicové strany dokázaly vypořádat. Sobotkovo tvrzení a slovník, jako by vypadl z komunistického arzenálu 50. let, kdy komunističtí papaláši rovněž mysleli na blaho lidu.

Možná si však Sobotka vzpomněl na své působení v čele ministerstva financí. Tehdy získal s přerozdělováním bohaté zkušenosti. Výsledek byl doslova ohromující, když za roky 2003 až 2006 zaťaly socialistické vlády sekeru ve výši 357 miliard korun.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře autora:

Češi uspokojovali odloženou spotřebu

Apple ztrácí dech

CIF24

Vladan Gallistl: Čína jako rozbuška finanční krize


  • Našli jste v článku chybu?