Menu Zavřít

Poráží Google i Uber. Jubileum vyhledávače Yandex oslavil i Putin

27. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vyhledávač Yandex slaví dvacet let od svého založení. Na ruském trhu stále poráží Google, alternativní taxislužba Uber se s ním musela domluvit na spolupráci. Na jeho narozeniny dorazil i prezident Vladimir Putin, který dříve označil internet za projekt americké tajné služby CIA.

Vyhledávač Yandex, jehož akcie se obchodují i na americké burze NASDAQ, už dvacet let úspěšně vzdoruje americké firmě Google na ruském trhu. Vyhledávač v azbuce stále dominuje ruskému internetu.

V ústředí firmy v Moskvě panuje hipsterská atmosféra, mnozí zaměstnanci chodí v práci jen v ponožkách, stěny zdobí jasné barvy. Matematici Arkadij Volož a Ilja Segalovič představili projekt už v září 1994. Yandex.ru nicméně oficiálně funguje od září 1997. Rozběhl se tak o rok dříve než Google. Segalovič v roce 2013 podlehl rakovině, Volož zůstává generálním ředitelem.

Sami Rusové jsou rozčilení, pokud mezinárodní novináři píší, že Yandex napodobuje Google. Je starší a není žádnou kopií, zdůraznil pro německý Spiegel Andrej Sebrant, šéf marketingu nejhodnotnější ruské internetové firmy.


Německý exkancléř míří do ruské státní firmy:

Schröder jde do „Putinovy“ Rosněfťi. Kritika ho nezajímá

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder míří do čela dozorčí rady Rosněfti.


Paralelní vývoj vyhledávacího algoritmu je údajně dílem náhody. Zakladatelé firem Yandex a Google jen přemýšleli o tom, co potřebují lidé na internetu, a dospěli ke stejné odpovědi, tvrdí Sebrant.

Společnost Google ale postupně ovládla globální svět internetu, mezi vyhledávači má tržní podíl 82 procent.

V Rusku se ale musí smířit s porážkou. V srpnu 2017 měl Yandex tržní podíl 51,2 procenta, Google 44 procent podle podílu stánek navštívených Rusy. Google stahoval náskok zejména díky chytrým telefonům, operační program Android má přednostně nainstalován Google jako vyhledávač. Loni v srpnu ruský antimonopolní úřad ale nařídil, že telefony s operačním systémem Android musí nabízet různé vyhledávače.

Moskevská firma v Ruské federaci porazila také kalifornskou společnost Uber, která nabízí alternativní taxislužbu. V červenci tohoto roku musel Uber sklonit hlavu před rezervační platformou pro taxislužbu Yandex.Taxi.

Firmy se dohodly na společném podniku, kde Uber získá 37 procent v nové firmě, která má mít hodnotu 3,7 miliardy dolarů. Společný podnik má zajistit 37 milionů jízd měsíčně a bude kromě Ruska operovat v Kazachstánu, Ázerbájdžánu, Arménii, Bělorusku a Gruzii, řekl v červenci k fúzi šéf Yandex.Taxi Tigran Khudaverdyan.

Yandex za 20 let rozšířil své služby na mailové účty, slovník, streamování hudby, e-commerce, ruští řidiči využívají Yandex Navigator, který hlásí zácpy na základě zpráv uživatelů a každých 30 vteřin je aktualizuje.

Časopis Forbes hodnotu firmy ocenil na 7,6 miliardy dolarů (167 miliard korun), což ji řadí mezi nejhodnotnější firmy ruského internetu. V minulosti byl Yandex kritizován za to, že poskytoval data ruské tajné službě FSB.

Putin přišel osobně

Letos navštívil centrálu, 21. září, i ruský prezident Vladimir Putin, i když v dubnu v roce 2014 hovořil o internetu jako projektu americké CIA a Yandex spojil ze zahraničními tajnými službami, což akcie poslalo o 20 procent níže. Zřejmě na něj udělala dojem skutečnost, jak se firma brání americké konkurenci.

Každopádně návštěvu provázely velké manévry, zaměstnanci nemuseli do práce přijít, pokud se nechtěli s Putinem setkat. Třicet minut před příchodem prezidenta museli všichni zůstat sedět na svých místech a nikam nechodit.

„Putin by měl být obklopen mladými a optimistickými tvářemi,“ vyzval Kreml podle The Moscow Times zaměstnance soukromé firmy. Navíc po významné návštěvě musela být budova evakuována na základě anonymní hrozby bombového útoku, který se nepotvrdil.

ebf - tip - debata

V roce 2016 pracovalo pro Yandex téměř 6300 lidí, obrat dosáhl 1,3 miliardy dolarů (29 miliard korun), meziročně se jednalo o nárůst o 27 procent. Čistý zisk 112 milionů dolarů (2,5 miliardy korun), což je o 30 procent méně.

Dále čtěte:

Sankce a slabý rubl udělaly z ruského rybáře miliardáře

Vyšší daně a státní vodka. Rusko hledá řešení propadu životní úrovně


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).