Menu Zavřít

Posílený Pospíšil a sociální inteligence

8. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Politický diář

Exministr kultury Jiří Besser se minulý týden přidal do party k Pavlu Drobilovi, Vítu Bártovi a Martinu Kocourkovi, kteří své posty museli opustit pro podezření související s korupcí. Přičte-li se k nim ještě Alexandr Vondra, který nabídl funkci k dispozici kvůli kauze ProMoPro, činí součet třetinu původně patnáctičlenného kabinetu Petra Nečase. Vlády, která si při vzniku dala název „koalice rozpočtové odpovědnosti, vlády práva a BOJE PROTI KORUPCI“. To je za necelých osmnáct měsíců fungování kabinetu pozoruhodné skóre!

Ještě před říjnovým kongresem ODS byl zřejmě nejohroženějším „kusem“ ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Premiéra Nečase na něm popouzela řada věcí, například že Pospíšil proti jeho vůli odvolal vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampulu. I lidé z Nečasova okolí na kongresu tvrdili, že premiér ministrovo odvolání dotáhne v průběhu několika dnů, maximálně týdnů. Pospíšilovi se ale podařilo protlačit ve sněmovně nový občanský zákoník, na který se čekalo jedenáct let. Rampulovo jméno nejčastěji padalo v souvislosti se zadržováním dokumentů, kvůli kterému se Česko včas nepřidalo k žádosti o miliardy z Mostecké uhelné. Jeho náměstka Libora Grygárka chce Rampulův nástupce Stanislav Mečl odvolat kvůli kontaktům s Romanem Janouškem. Nečas sice se šedými eminencemi pražské ODS dlouho úspěšně spolupracoval, při převratu na pražské radnici (krátce po dosazení Martina Kuby na ministerstvo průmyslu a pár týdnů po instalaci Petra Bendla s Ivo Rittigem v zádech) se ale pasoval do role hlavního „kmotrobijce“. Za takové situace by se mu nyní zřejmě pro Pospíšilovo odvolání hledaly argumenty nesmírně obtížně. Tedy pokud by například krkolomně neshledal, že by měl Pospíšil nyní „zachraňovat školství“ po „nejlepším polistopadovém ministrovi“ Josefu Dobešovi.

MMF24

Mimochodem s Grygárkovou sociální inteligencí zřejmě nebude vše v pořádku. Jinak by totiž nemohl mít ještě 24. listopadu zapotřebí navštěvovat beaujolais party ve Žlutých lázních, kterou pro své přátele pořádal právě Janoušek.

Kolega Jindřich Šídlo z Hospodářských novin na svém facebookovém profilu doporučil cestujícím v pražské MHD jezdit načerno. „Kdyby vás náhodou zejtra chytil v metru bez lístku revizor, prostě se mu podívejte pevně do očí a řekněte: ,Mám předplaceno na dvacet let. Sedmnáct halířů z jízdenky. Platí Rittig.‘“ Řečeno facebookovou terminologií: Lajkuji a tímto sdílím!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).