Menu Zavřít

Poslance ODS povede opět Zbyněk Stanjura. V čele lidoveckého klubu bude Bartošek

24. 10. 2017
Autor: čtk

Předsedou poslaneckého sněmovního klubu ODS bude opět Zbyněk Stanjura, který stál v čele poslaneckého klubu i v předchozím volebním období. V minulosti byl i ministrem dopravy. První místopředsedkyní klubu zvolili jeho členové pražskou poslankyni Janu Černochovou. Ve vedení bude i Marek Benda, staronoví poslanci Ivan Adamec a Jan Skopeček i Jan Bauer. Poslanecký klub KDU-ČSL povede místopředseda strany a dosavadní místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

ODS má po nynějších volbách 25 poslanců, v předchozím volebním období získala 16 křesel. V roce 2006 získala dokonce 81 mandátů.

Občanské demokraty dnes večer čeká jednání s vítězným hnutím ANO. Šéf strany Petr Fiala řekl, že s ANO o vládě ani jiné formě podpory vyjednávat nebude. Jediným tématem schůzky bude uspořádání Sněmovny, dodal. „Platí stanovisko Občanské demokratické strany, že s hnutím ANO nebudeme vést jednání o vládě,“ prohlásil. „Budeme se bavit o uspořádání Poslanecké sněmovny,“ dodal.


Komentář: Největší změna od roku 1989: Češi chtějí nový stát

Brífink Jana Novotného


Stanjura řekl, že ODS chce místo ve vedení Sněmovny, ale nejprve se svými představami seznámí ostatní poslanecké kluby. Klub ODS podle něj ještě není tak daleko, aby stanovil, o jaké výbory bude mít zájem. „Já myslím, že tady chybí jediné. Pořád se bavíme o uspořádání Poslanecké sněmovny, ale pro to uspořádání je klíčová vládní koalice,“ uvedl. Klíčové podle něj bude rozhodnutí vládní většiny, pokud vznikne. „My seznámíme ostatní politické strany s tím, jak si představujeme uspořádání vedení Poslanecké sněmovny a zbytek bude na vyjednávání a je to zejména na vítězi voleb,“ dodal.

Poslanecký klub KDU-ČSL povede Bartošek

Desetičlenný poslanecký klub KDU-ČSL povede místopředseda strany a dosavadní místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Prvním místopředsedou klubu bude Jiří Mihola, který lidovecké poslance vedl v předchozí Sněmovně, řadovým místopředsedou Ondřej Benešík.


Vše o povolebním vývoji čtěte v rubrice Volby 2017


Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechtěl komentovat, zda budou lidovci usilovat i o funkci místopředsedy Sněmovny. Podle něj je na to zatím příliš brzy a bude záležet i na jednání s dalšími stranami. Bartošek nicméně novinářům před jednáním klub řekl, že vzhledem k síle KDU-ČSL ve Sněmovně nepředpokládá, že by strana post ve vedení dolní komory Parlamentu získala.

Lidovci skončili ve volbách na sedmém místě a dlouhodobě říkají, že by se počet místopředsedů Sněmovny neměl zvyšovat. Nyní jsou čtyři.

Lidovečtí poslanci se na dnešním jednání také dohodli, kdo se bude ucházet o místo v jakém sněmovním výboru. Bělobrádek ani Bartošek ale nechtěli říct bližší podrobnosti ani to, v jakém výboru strana chce získat předsednickou funkci. Chtějí to nejprve projednat s dalšími stranami zastoupenými ve Sněmovně.

KL24

Čtěte také:

Niedermayer: Jsem připraven vstoupit do TOP 09. Musíme sjednotit proevropskou pravici

Hnutí ANO chce upravit jednací řád Sněmovny, přestávky i přednostní práva

Místo napravo

 Páral


  • Našli jste v článku chybu?