Menu Zavřít

Hamáčkovi věříme. Poslanci ČSSD podpořili i účast strany ve vládě

19. 10. 2018
Autor: čtk

Poslanecký klub ČSSD dnes vyjádřil důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi a podpořil i účast sociální demokracie ve vládě s hnutím ANO. Hamáček chce v sobotu na jednání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové požádat o důvěru po komunálních a senátních volbách, které pro stranu skončily neúspěchem.

„Respektujeme výsledky stranického referenda o účasti ve vládě. Vyslovujeme důvěru předsedovi. Spolupráce mezi poslaneckým klubem a ministry za ČSSD je bezproblémová a směřuje k naplňování programu ČSSD. Nevidíme důvody k personálním změnám ministrů za ČSSD,“ shrnula výsledky jednání klubu jeho místopředsedkyně Kateřina Valachová.

Po poslaneckém klubu se v Hradci Králové sešlo také nejužší vedení sociální demokracie, podle informací od účastníků probíralo jen administrativní záležitosti. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že jako termín volebního sjezdu grémium navrhuje 1. a 2. březen.

Hamáček tento týden oznámil, že si na ústředním výboru ověří svou podporu. „Je potřeba předstoupit, sdělit svou vizi na fungování sociální demokracie pro následující měsíce, minimálně do sjezdu, který nás čeká v březnu, a v souvislosti s tím požádat o důvěru při realizaci této vize,“ řekl Hamáček.

Odmítl také hlasy volající po rekonstrukci vlády, kterou ČSSD s ANO vytvořila na konci června. Změny v kabinetu požadovala platforma Zachraňme ČSSD, mezi jejíž iniciátory patří i statutární místopředseda strany Jiří Zimola. Podle platformy jsou někteří ministři za ČSSD nevýrazní a nevyužívají potenciál nejviditelnější politické funkce.

O odchodu z vlády mluvil po volbách bývalý statutární místopředseda ČSSD a nynější poslanec Milan Chovanec. Podle něj působí strana jako nesrozumitelná a rozhádaná parta, které jde jen o to, aby se za každou cenu udržela u moci. Hamáček ale Chovancovy návrhy odmítl a připomněl, že vstup do vlády schválili členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral

CIF24

Dále čtěte:

Šéfem Senátu by mohl být Kubera, záleží na velikosti klubu ODS

ANO mimo hru. Brno povede koalice ODS, Pirátů, KDU-ČSL a ČSSD. Megapodraz, reaguje Babiš

ANO ovládlo většinu velkých měst, Foldyna chce kvůli debaklu ČSSD rezignovat

Zeman: Volby nepřinesly žádné zemětřesení, za debakl ČSSD v Praze může Poche

Vodrážka bude starostou Prahy 13 popáté za sebou. ODS se dohodla s ANO, lidovci a STAN

Foldyna couvá z oznámené rezignace. Odchod ze stranických funkcí ještě zváží

Filipovo Waterloo. Radnice tří z pěti největších českých měst budou bez komunistů

Post primátora chtějí Piráti i Praha Sobě. Čižinský je ochoten ustoupit

První velká Babišova porážka a dalších deset změn, které přinesly tyto volby

Brífink Jana Novotného

  • Našli jste v článku chybu?