Menu Zavřít

Poslední rána dolaru?

26. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Ropa a zemní plyn

Rusko zasadilo minulý týden Americe mimořádně tvrdý a dobře mířený úder. Byť se o tom v českých médiích téměř nepíše, rozhodnutí začít obchodovat zemní plyn, ropu a její produkty za rubly bude mít celosvětově mnohem vážnější dopady než třeba nedávný hojně medializovaný rusko-gruzínský válečný konflikt. Nejprve ruský premiér Vladimir Putin řekl na konferenci v Soči, že „je trochu podivné, když prodáváme plyn například Bělorusku v dolarech“. A dodal, že napříště by zahraniční odběratelé ruské ropy a zemního plynu mohli platit svým dodavatelům v ruské měně. Gazprom by podle Russia Today na účtování v rublech některým svým zákazníkům mohl přejít již příští rok.
Za pár dnů pak přešlo Rusko od slov k činům a otevřelo palivovou burzu, kde se budou prodávat nafta, benzin a kerosin – a zřejmě i ropa - za rubly. Ruský ropný gigant Rosněfť ihned oznámil, že přes tuto burzu chce prodávat polovinu své produkce. Prezident Rosněfti Sergej Bogdančikov to komentoval slovy, že tak budou odstraněni prostředníci při obchodech s ropou a jejími produkty a tím dojde i ke snížení ceny. Řeči o burze jako prostředku pro snížení ceny relativně vzácné komodity jsou úsměvné a zjevně určené pro domácí auditorium. Od reality budou nakonec vzdáleny zhruba stejně, jako podobné řeči českých politiků při otevírání energetické burzy v Praze. Kam míří celá tato operace, označil přesněji Putin, když po otevření burzy řekl, že jde o první krok k ustavení rublu jako světové rezervní měny. V současnosti je světovou rezervní měnou americký dolar a jen to umožňuje USA žít s vysokým deficitem obchodní bilance a emitovat nové a nové bankovky. Pokud se plyn, ropa a její produkty přestanou obchodovat v dolarech, bude to jeden z významných signálů pro investory, že dolar je opravdu velmi riziková měna. A nejen dolary, ale i v dolarech vydávané dluhopisy začnou mít cenu tapetovacího papíru.
Rublová palivová burza má potenciál inspirovat i další významné producentské země, jako je třeba Venezuela. A v neposlední řadě podpoří Írán, který se od února o podobný krok snaží na své ropné burze na ostrově Kíš. Akce Moskvy je další ranou americkému dolaru, jenž bude nyní hledat dno stejně obtížně jako akcie bankovních ústavů a developerských firem.

  • Našli jste v článku chybu?