Menu Zavřít

POŠTA VYROVNÁVÁ KROK SE SVĚTEM

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Při výběru doručovatele jednoznačně rozhoduje cena

Čeští podnikatelé se snaží šetřit. Pryč jsou doby, kdy se z firem rozjížděli řidiči a dopravovali zásilky do blízkého okolí či do vzdálenějších míst. Nehoří-li termín dodání - a většinou je přijatelná doba dodání do jiného města do druhého dne - jsou stále více uplatňovány expresní zasilatelské služby. Ve srovnání nákladů jsou totiž, zejména u domácích operátorů, mnohem levnější než spotřebované pohonné hmoty a proplacená mzda za čas řidiče, zabezpečujícího předání zásilky.

Od roku 1994 do loňského roku se zvýšil podíl expresních služeb na celkové přepravě zásilek z 15,8 na 19,1 procenta, přičemž ročně se zvyšovalo využívání těchto služeb o jedenáct a čtrnáct procent. Za expresní je přitom považováno doručen í zásilky v rámci České republiky do 24 hodin, na území většiny evropských států do tří dnů a do ostatních zemí do šesti dnů.

Rychlejší, ale také většinou dražší doručování zabezpečují kurýrní služby, zaměřené na přepravu menších zásilek a zejména dokumentů. Při jejich využívání je například běžná doba převzetí a doručení v rámci jednoho města jedna až dvě hodin y, mezi městy se však příliš neliší od expresního doručování.

Nabídka a poptávka.

Expresní zasilatelské služby na celém území státu poskytuje několik desítek mezinárodních a domácích firem. Jen zhruba dvanáct společností však umožňuje zaslání dokumentů nebo zboží i do zahraničí. Většina z nich n abízí kromě toho i další možnosti, jako je například rychlejší doručení zásilky, které se blíží kurýrním službám, ale je také dražší. Naopak tomu, kdo nespěchá, mohou vyhovovat levnější nabídky s delší dobou doručení.

Ceny požadované za expresní doručování se velmi liší. Při porovnání expresních zasilatelských služeb nabízí cenově nejpřijatelnější varianty přeprav po celém území Česká pošta (ČP) - služby Profi balík a Obchodní balík. Mezi levnější patří i n abídky společností Autopost Expres, CS Expres, další produkt ČP - EMS, PPL, QPS a v přepravě zásilek nad 5 kg také TOPTRANS. Nejdražší je.

Do druhého dne.

Většina operátorů má stanoven limitní čas a při převzetí zásilky do tohoto termínu zaručuje doručení balíčku do příštího dne. Při pozdější objednávce přepraví zásilku až následující den po převzetí. Pokud chce zákazník přesto poslat zásilku ještě týž den, je to možné v některých případech při podání přímo v provozovně nebo za příplatek.

Prakticky kdykoliv je možné objednat převzetí zásilky a její doručení do druhého dne u DHL a TNT. Společnost IN TIME nabízí přepravu zásilek podaných do půl dvanácté ještě týž den.

Jako praktický lze označit termín doručení do 14.00 hodin, jaký je například v případě služby EMS České pošty. Příjemci zásilek jsou totiž většinou firmy s obvyklou pracovní dobou, pro které je doručení ještě týž den v podvečerních a ;večerních hodinách zbytečné.

Pětitunový balík.

Některé firmy umožňují za příplatky i výběr dobírkové částky, jako je tomu u expresních zásilek typu Obchodní balík a Profi balík (služby České pošty) a služeb firem Autopost Expres, CS Expres a QPS.

Zahraniční společnosti, jako kupříkladu DHL, DPD, FedEX, TNT, UPS, nabízejí svým zákazníkům informace, kde se právě jejich zásilka nachází, a to prostřednictvím internetu nebo telefonicky. Tuto šanci nabízí u svých produktů Obchodní balík a Profi balík i Česká pošta. Všechny firmy, kromě DHL, mají i omezení hmotnosti a maximálních rozměrů zásilky. Nejvyšší limity mají CS Expres a TOPTRANS, a to 5000 kg, nejnižší Česká pošta a QPS 30 (respektive 31,5) kg. Uvá děné firmy poskytují svým stálým zákazníkům slevy - většinou v rozmezí od pěti do dvaceti procent nebo slevy množstevní.

Jde jen o peníze.

WT100

Nejvýznamnější - jak podle využívání, tak podle počtu přepravených zásilek - je Česká pošta se svými dvěma produkty EMS (pro ČR i pro zahraničí) a Obchodní balík (pouze pro ČR). Rozhodující je zjevně skutečnost, že jsou v ýrazně levnější než konkurenční služby, které lze navíc často použít pouze pro mezifiremní styk. Orientaci na nízké ceny potvrzuje ČP i svým posledním krokem. V květnu přišla na trh v současné době s nejlevnější službou, Profi balíkem . Nižší ceny tak vítězí i nad nabídkami renomovaných firem, které mohou být v některých případech o pár hodin rychlejší. Navíc rozsáhlá síť a velké množství přepravních tras umožňuje České poště rychle srovnat krok s předními světovými firmami, které poskytovaly své expresní služby mnohem dříve. Že jde o lukrativní podnikání dokazuje pošta stálým rozšiřování m spektra nabídek. Prvním produktem byl EMS (od roku 1989), následoval Obchodní balík (od roku 1996) a od letošního května Profi balík.

Úspěšnost této strategie potvrzuje i dotaz týdeníku EURO na využívání expresních zásilkových firem u zhruba padesáti pražských a středočeských firem na přepravu zásilek mimo město: 56 procent z nich využívá služeb Obchodního balíku č i EMS pravidelně a 98 procent jich využívá někdy.

  • Našli jste v článku chybu?