Menu Zavřít

Postřehy z Londýna

23. 4. 2019
Autor: Euro.cz

Angláni o pěnu prostě nestojí Minulý týden jsem byl vyslán do Londýna, abych v Pembury Tavern představil naši limitovanou edici Imperial Lager chmelenou zeleným, čerstvě sklizeným, nesušeným chmelem.

Vždy, když jedu do Spojeného království, těším se na obyčejný britský Ale.

Mám rád jeho zemitou chuť a krémovou jemnost. Objednal jsem si tedy Extra Pale Ale z pivovárku, který byl ve vedlejší ulici. Pivo výborné, ovšem čistokrevná americká škola. Galaxy a citra, studené chmelení. Tak jsem zkusil Pale Ale. Skoro to samé, pouze chmel byl citra a amarillo. Trochu jsem znejistěl, móda nacpat americké odrůdy chmele za studena úplně do všeho už doputovala i do konzervativní Británie.

Vsadil jsem tedy na jistotu a objednal oblíbenou klasiku London Pride z pivovaru Fullers. Byl skvělý. Britský kolega mě však zpražil poznámkou: „Moc se neraduj. Fullers minulý týden prodali japonskému koncernu Asahi. V londýnských pubech se o ničem jiném nemluví a vlajky jsou na půl žerdi“

Při návštěvě Británie si též nejde nepovšimnout svérázného čepování piva.

Zatímco u nás je vyžadována bohatá a dlouhotrvající pěna, na britských ostrovech je tomu jinak. Výčepní tam naleje pivo do sklenice tak, aby byla co nejplnější a pěny byla pouze tenká vrstvička. U piva Ale mi to nevadí, u českého ležáku mě to trochu mrzí. Co naplat, Angláni o pěnu prostě nestojí. Co mě velmi potěšilo, bylo to, že jsem za těch pár dní poznal tři mladé české „sládky“ pracující v anglických minipivovarech. Marka, Filipa a Michaelu.

bitcoin_skoleni

Takže závěrem: Važme si regionálních specialit, protože zítra tu již nemusejí být, a nemluvme v cizině nahlas sprostě, neb Slovan všude bratra má. •

  • Našli jste v článku chybu?