Restaurační Pivovar Svatý Florian má štěstí na místo i atmosféru O tom, že Loket patří k jedněm z nejosobitějších měst v Česku, se v posledních letech přesvědčilo i několik televizních a filmových produkcí ze zahraničí. Život tu tepe především v průběhu letních prázdnin. Ovšem v předvánočním prosinci, kdy jsme do Lokte dorazili my, mělo všechno o něco slavnostnější nádech. I návštěva Pivovaru Svatý Florian, který funguje v historické sladovně. Provozy se vměstnaly do několika vypulírovaných místností, punc místu dodává pivovarský obchůdek s širokým sortimentem a dobová výzdoba.
„Teď vařím zhruba třikrát do měsíce, ale přes letní sezonu musíme měsíčně dělat patnáct várek,“ popisuje sládek Jakub Lojín. Pivovar v Lokti sice funguje už od roku 2006, Lojín se do něj dostal až o čtyři léta později.
Vzhledem k tomu, že Svatý Florian se řadí do kategorie restauračních pivovarů a své ležáky ani speciály nikam jinam nedodává, řídí se zdejší varna provozem restaurace. Proto tu v průběhu zimních měsíců, kdy nejezdí tolik turistů jako v létě, Lojín nemusí vařit tak často.
I tak v měděné 500litrové varně přes rok vyrobí zhruba 700 hektolitrů piva.
Většina z toho je světlá jedenáctka.
„Žijeme z varské klientely,“ vysvětluje Lojín fakt, že sem přijíždějí utrácet především lidé a turisté z Karlových Varů. To je jeden z důvodů, proč si můžou u Svatého Floriana dovolit prodávat půl litru piva za 50 korun. „Nestáli jsme o štamgasty, kteří by sem chodili a padali pod stůl,“ přibližuje Lojín, jak se vymýšlela cena piva. „Ale pár štamgastů tu máme!“ dodává jedním dechem.
V klidné restauraci jsme během prosincového odpoledne k pivovarskému guláši ochutnali dvě zdejší klasiky. Nejdříve světlý ležák Florian se 4,6 procenta alkoholu (0,5 litru za 50 korun). Ze sklenice stoupá jasná sladová vůně, hořkost v chuti není zpočátku příliš výrazná (rezonuje až se zpožděním) a říz je poměrně mírný. Pitelnost ležáku je dobrá.
Dostali jsme se i k polotmavému speciálu Longin (0,5 litru za 55 korun) se 6,2 procenta alkoholu. I toto pivo voní sladem, jenž se velmi silně projevuje v chuti a dodává jí plnost. Hořkost není příliš znát, i přes vyšší obsah alkoholu není pivo nijak těžké, ba naopak – jeho pitelnost je vynikající.
Jak Florian, tak Longin patří ke spodně kvašeným pivům, která přesně pasují do restauračních pivovarů. Jde především o ideální doplněk k jídlům a není třeba velkých experimentů.
Pivovar Svatý Florian
T. G. Masaryka 136, Loket nad Ohří
SLÁDEK: Jakub Lojín
NABÍDKA: spodně kvašená piva a speciály
PRODEJ PIVA S SEBOU: ve skleněných a PET
láhvích v pivovarském obchůdku
CO DOPORUČUJEME: plný polotmavý speciál
Longin
OTEVŘENO: denně 11.30 až 22.00
O autorovi| stratilik@mf.cz