Vyznavači wellness a fitness si nevečeří špatně
Blue Orange je z centra Prahy daleko. To byl jeden z důvodů, pro který jsem pozvání k návštěvě tohoto podniku několikrát oslyšel. Druhý, který jsem si vlastně vykonstruoval sám, se mi zdál být podstatnější. U vědomí toho, že jmenované zařízení je v prvé řadě „…Health Club s cardio a fitness studiem, posilovnou, relaxační částí, pohybovými studii a squashovými kurty“, nedělal jsem si o úrovni tamější restaurace přílišné iluze. Představa „guláše s osmi“ nebo „ptáka a čtyři kopce rejže“, pořádaných obicepsovanými svalovci, není mým métier. Přece jen, říkal jsem si bláhově, jinak chutná vyhládlému cvičenci a jinak zmlsanému obstarožnímu satyrovi.
Jak mylná to byla úvaha, jsem zjistil, když mne práce zavedla do Letňan a bylo nutno někde pojíst. Tehdy přišla řada na Blue Orange a cesta mne zavedla právě tam.
Nevysoký kubus v šedi okolního sídliště zve už svým vnějším vzhledem. Vstupuji, letmým pohledem přejíždím prostor a už v té chvíli seznávám zbytečnost svých někdejších obav. Sympatická místnost s jednou zcela prosklenou stěnou, druhou tvoří funkční barový pult s řadou polic plných nejlepšího alkoholu, třetí zeď oponuje ostrou antukovou barvou a o eleganci všeho se postará čtvrtá stěna a strop, pojednané v holubičí šedi. To všechno podtržené spoustou dřeva hřejivých tónů. Dokonce uprostřed jinak strohé krychle v jakémsi akváriu se ve skutečném větru vlní kus bambusového háje - živého! K tomu ještě tu a tam trs vzrostlého rákosí a příjemný pocit z přírodou umocněného interiéru je tady. Kdyby přece jen náhodou mohlo dojít ke zdání, že čeho je moc, toho je příliš, je v jednom místě „dřevěný duch“ restaurace rozbit malým územíčkem, jakousi čekárnou. Její ostře oranžové pohovky u nízkých stolků oživují celý dojem a nedopustí, aby lokál přemírou dřeva zfádněl.
Mám rád přehled, usedám proto na zvýšeném piedestalu, odkud pozoruji „cvrkot“. Dům je plný a poměrně četný personál má plné ruce práce. Přesto jsem vmžiku obdařen lístky a ošetřen pitím. Nejprve jsem zevrubně prozkoumal provedení jídelníčku a vinné karty. V duchu moderny celé restaurace jsou vyvedeny coby jednolistové dokumenty velkého formátu na zajímavém papíře a působí jako zajímavý grafický prvek. Upoutává i obsah, dlouho mi trvá upřednostnit nějaký pokrm z obsáhlé a svůdné nabídky. S pomocí číšníka nakonec dám dohromady pořad této večeře. Na stole se teprve nyní objevuje založení, původně jsou desky až na kořenky a minivázičku s vánočním motivem holé a trochu strohé. Po době, spíše kratší než delší, mi jiný z party obsluhy - zaskakují jeden za druhého a v případě potřeby „nosí“ i zdejší maître d´hôtel, pokud se tenhle výraz devatenáctého století dá ještě použít - předkládá exotický předkrm. Jde o avokádové guacamole se sýrovými tortillami a cherry rajčaty a už pohled na talíř budí laskominy. V prstýnku cherry rajčátek, semtam prostřídaných malými jezírky dvou barev - šťávami to nejspíše z použité zeleniny - stojí uprostřed kvádr zvláštní nazelenalé barvy. V něm jsou jako dvojbřitá krétská labrys vetknuty dvě tortilly a vzhůru se dere kštice červených salátových listů. Chuť této neobvyklé dobroty je kupodivu střídmá - oproti barevnosti. Pastózní, máslově hladké a lehce mdlé „těsto“ avokáda je oživeno dravou razancí cibulky, trochou chilli a paleta chuti zahrnuje ještě nezbytný podtext rajčete. Vcelku zdařilý „starter“ s lehce aperitivními účinky probral mé senzory a postavil je do pozoru v očekávání hlavního „čísla“ pořadu.
Jak přibývalo hostů, prodlužovala se i perioda mezi jednotlivými chody. Přestože všichni na place byli pozorní a neušlo jim téměř nic, propukl skutečný „saigon“. A při patnácti dvaceti kuvérech à la carte v jeden moment se nedá uhlídat vše. Stále však ještě v limitu jsem dostal své kuřecí závitky s parmskou šunkou v bazalkové remuládě s pečeným rajčetem, polníčkem a bramborovými hruštičkami, pokrm opět graciézně zkomponovaný do pohledové bravury. Na dlouhém talíři sevřeny z obou stran bohatým „stohem“ mimořádně velkých listů polníčku s horou rosolovitého rajčete a kelímkem pepřové omáčky jsou jen zdánlivě nahodile pohozeny tři vonné závitky. Kuřecí maso je křehoučké a šťavnaté, jeho trochu dietní chuť je pozvednuta bazalkou a náplní, o odpich se stará dobře uhlídaná omáčka. Je sebevědomá, v pelotonu chutí se dere kupředu, ovšem nepřeráží hlavní téma - maso - jen podmaluje jeho projev trochou vzletu. Krásný part v této hře má polníček, sám o sobě svěží, lehce zastříknutý balzamikem se stará o mladistvou, živoucí a interesantní dochuť. Co se bohužel nepovedlo, je rajče. Rozbředlé a vodnaté, s nepříjemnou umělou příchutí celý dojem z pokrmu nijak nepodpořilo, a pokud ano, potom směrem dolů. A ještě jeden detail. Bramborové hruštičky byly opravdu hruštičkami. Do moderní kompozice obrazu krmě nezapadly, byly příliš „ladovské“, příliš prosté - a v kontextu k ostatnímu vyhlížely až moc levně.
Nadmíru příjemným závěrem byla pak studená polévka z vodního melounu s mátou a ananasovým žilienem - u tohoto slova bych se držel původního francouzského zápisu (julienne), počeštěno působí periferně. Oč déle jsem na ni čekal, o to více vzruchu vnesla do mých úst. V hluboké misce se v záplavě šarlatové tekutiny „hemžily“ desítky drobných nudliček ananasu. mezi nimi potom jako čluny asijských domorodců proplouvaly zelené lístky máty. Nijak euforistická chuť vodního melounu byla dramaticky rozšířena o arogantní valér čerstvého ananasu, prodchnutý osvěžujícím vanem máty. Adstrigentní projev ananasu, ohlazený poněkud sládnoucím podepřením melounovou šťávou a vyhrocený burcujícím přípodotkem mátového listu, zcela jistě digestivní úlohu splnil.
Za příjemný prožitek v příjemné atmosféře s příjemnou, byť v závěru jen těžko stíhající obsluhou, jsem zaplatil 569 korun. Což je bez dalšího cena úměrná poskytnutému.
Value for money: 8/10
+ úroveň interiéru i kvalita kuchyně
- i při ne zcela plném sále vysoká hladina hluku
Restaurace Blue Orange
Tupolevova 676, 199 00 Praha 9-Letňany
tel.: +420 286 006 236, fax: +420 286 006 221
e-mail : info@blueorange.cz, www.blueorange.cz
Otevírací doba: Po - Ne 07.00-23.30
Počet míst: restaurace 96, v létě terasa 45
Druh kuchyně: mezinárodní s podílem české
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česko, Francie, Itálie, Nový Zéland, Španělsko, JAR
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 52 body ze 60
Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.
Výběr z jídelního lístku:
120g Mozzarella Di Bufallo s rajčaty a domácím bazalkovým pestem 160 Kč
Jihoitalská tomatová polévka zdobená čerstvou bazalkou 60 Kč
200g Srdíčka hlávkového salátu plněná rajčaty, sýrem gorgonzola, přelitá ořechovým dresinkem 175 Kč
180g Sépiové tagliatelle s třemi druhy ryb na olivovém oleji a plátcích česneku, parmezán 245 Kč
120g Balené mušle Svatého Jakuba v parmské šunce, dozlatova pečené na česnekovém másle s listy polníčku 385 Kč
200g Grilovaný Uruguay rumpsteak na steakové soli s praženou čočkou na slanině, rata brambory ve sweet chilli omáčce 240 Kč
400g Pečená, částečně vykostěná polovina kachny, vinné a červené zelí, houskové a bramborové knedlíky 270 Kč
180g Pštrosí medailonky na australském Alpin pepři s bramborovými Dollar chipsy 285 Kč
220g Polovina lilku plněná zeleninou rattatoule se zapečeným parmezánem, bramborová kaše 160 Kč
160g Letní želé s ovocem, bezovým sirupem a vínem prosecco 155 Kč
Výběr z vinného lístku:
Veuve Cliquot Ponsardin, Brut 2090 Kč
Muller Thurgau, pozdní sběr, Natura-Dobrá Vinice 230 Kč
Sauvignon Blanc Vin de Pays d´Oc, Michel Laroche, Languedoc - Roussillon 390 Kč
New Australian White, Rosemount Estate 525 Kč
Meursault 1er Cru - Les Charmes, Domaine Bitouzet, Bourgogne 1750 Kč
Saint-Chinian Vieilles Vignes, Château Cazal Viel, Languedoc - Rosé 525 Kč
Frančeska: Frankovka z Česka, J. Hort - Znojmo 490 Kč
Sirius Bordeaux, Maison Sichel 715 Kč
Châteauneuf-du-Pape, Château Cabriéres, Rhone 1650 Kč
Bodega Museum - crianza, Cigales DO 840 Kč
Piedra Negra Malbec - Grand reserva Bodega Lurton, Mendoza 1940 Kč