Menu Zavřít

POTÍŽE S PATOVÁNÍM

1. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Jan Brázda, ředitel American Express pro ČR a SR, na druhém stupni

Dnes poprvé představujeme stránku věnovanou golfu, a to především firemnímu. Chceme přinášet čerstvé informace nejen o sportovních, ale také společenských setkáních, o nichž se na stránkách golfových časopisů příliš nedozvíte. K tomuto kroku nás vedla skutečnost, že se golf stává téměř povinnou formou trávení volného času všech špičkových manažerů, jako se jí kdysi stal tenis.

ebf - tip - debata

Vynikající druhé místo v kategorii s hendikepem 18,5–27,4 v turnaji Business Travel Golf Cup, jenž se 9. června hrál v Mariánských Lázních, obsadil čtyřicetiletý generální ředitel American Express pro Českou a Slovenskou republiku Jan Brázda. „S takovým výsledkem mohu být jenom spokojený. Mohu říct, že se mi celkem dařilo, řekl Brázda po vyhlášení výsledků.
„Před pěti lety jsem začal hrát s několika přáteli na brněnském hřišti Automotodrom. V té době nebylo kam jinam chodit, a tak jsme hráli tam. Za poslední dobu pozorně sleduji, jak se tamní hřiště vyvíjí a zlepšuje. Naposledy jsem v Brně hrál letos na jaře a musím konstatovat, že se úroveň hřiště rapidně zvedla, pochvaluje Brázda. Za pět let hraní ztratil stovky míčků. „Nejtěžší bylo se naučit odpalovat tak, aby míček letěl. To mi dělalo strašné problémy, vzpomíná. Naopak nejmenší potíže má a měl s patováním. „Hrával jsem minigolf a patování je mu velmi podobné, takže jsem zde uplatnil své zkušenosti, dodává.
„Když jsem poprvé viděl golf na vlastní oči, tak se mi zalíbil hlavně proto, že jsem v něm viděl ideální spojení sportu, odpočinku a přírody, vzpomíná Brázda. Nechtělo se mu ale chodit trénovat samotnému, a tak přesvědčil pět kamarádů, aby se do golfu pustili s ním. „Ze začátku jsme chodili jen hrát a navíc bez trenéra, říká. O něco později zjistil, že i přes veškerou snahu je lepší si vzít k ruce trenéra, a tak s ním několik hodin nacvičoval základní dovednosti.
Podařilo se mu přesvědčit rodinu, aby s ním na golf jezdila také, a manželka se synem dokonce hrají. „Kluk se kromě golfu věnuje také stolnímu tenisu a je na oba sporty docela šikovný. V golfu už má hendikep 29, manželka má zelenou kartu, prozrazuje Brázda s hendikepem 23.
„Kamarádi, kteří se mnou s golfem v Brně začínali, již ve většině případů hrají lépe než já. To je dáno tím, že nemám dostatek času na to, abych mohl chodit trénovat. Profesionálové tvrdí, že pro udržení se ve formě musí člověk hrát dvakrát týdně. Aby se o něco zlepšil, pak se musí na hřiště dostat třikrát do týdne. „Na to nemám vůbec čas. Práci a golf se mi nedaří vůbec skloubit, stěžuje si Jan Brázda.
Za pět let, co se golfu věnuje, vypozoroval, že nejmenší problémy s golfem mají hráči tenisu a hokejisté. „Člověku, který by chtěl začít s golfem, bych doporučil, aby si nekupoval hned nějaké dobré hole, protože není vyloučeno, že ho golf přestane za tři měsíce bavit. Pro začátek stačí ohrané, a až se to trochu naučí, tak ať si koupí své, říká ředitel. Jeho golfová přání jsou dvě: Dosáhnout hendikepu začínajícího jedničkou, a aby jeho dvanáctiletý syn byl v golfu lepší než on sám.
Na odpaliště nejstaršího českého hřiště v Mariánských Lázních, založeného již v roce 1905 a slavnostně otevřeného anglickým králem Edvardem VII., se postavilo téměř devadesát hráčů a hráček. Moderátorka turnaje Bára Štěpánová dokonce po turnaji prohlásila, že horší než ona je již jen smrt. Narážela tím na jméno posledního hráče turnaje, jímž byl Josef Smrt. Vítězem kategorie s hendikepem 0–18 se stal Jaroslav Špaček, hrající s hendikepem 3, a odměnou mu byl mimo jiné umělecký obraz.
Fotbalový internacionál Antonín Panenka, který patřil mezi VIP osoby turnaje, přiznal, že je jeden z mála fotbalistů, kteří se golfu věnují. „Jsem absolutní samouk a nikdy jsem neměl trenéra. Mě totiž nebaví chodit někam trénovat a zbytečně se trápit, řekl Panenka. Se svým výkonem byl spokojen. „I když jsem skončil sedmnáctý, tak je to docela dobré umístění. Kdybych mohl patovat nohama, tak by to možná bylo ještě lepší, protože v nich mám daleko větší cit, dodal Panenka.
„Byl to můj druhý golfový turnaj, a tak jsem s výsledkem i se vším okolo stoprocentně spokojen. Mám jenom zelenou kartu, tvrdil generální ředitel ABB Daniel Ťok.
Lidé, kteří neovládají golfové hole, si mohli pod vedením mariánskolázeňských trenérů vyzkoušet odpaly míčků na prostorném driving range, a později dokonce miniturnaj na cvičném devítijamkovém hřišti, jenž se hrál na tři jamky s parem 9. Pravdou je, že hráči držící hole poprvé v životě v ruce si počínali statečně, ale jejich výsledky nebyly nijak omračující. Nejmenší počet úderů byl šestnáct. Podle profesionála Oldřicha Nechanického však není vyloučeno, že se z některého ze začátečníků může v budoucnu stát hráč s hendikepem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).