Menu Zavřít

Pouze jméno nestačí

25. 8. 2003
Autor: Euro.cz

V týmu obsluhy musejí kmitat všichni

Praha má gastronomický hit. Je jím nejmladší sestra z řady restaurací Ambiente, tentokrát s dovětkem „Brasileiro“. Čekají se zde fronty, ve večerním čase nemáte bez rezervace šanci. Ti, kdo tam již byli, pějí oslavné pajány, druzí čekají na volný termín. Chvála až pyramidální jde městem. Což pro mne znamenalo jediný signál – „dobýt“ tenhle zvláštní podnik, shodou okolností lokalizovaný v někdejší velevyhledávané vinárně U žáby.
Dominantou vstupní chodby je monstrózní plynoměr a od něho do útrob domu vedoucí potrubí šíře bicepsu trénovaného muže. Vím, jak těžké je skrýt tyto civilizační vymoženosti ve stoletých zdech, přesto mám zato, že vhodný kryt z přírodního dřeva, které je ostatně nosným prvkem vybavení interiéru, by úvodní náladě jen prospěl.
Patrně proto, že je obtížné skloubit historický evropský dům z raně gotických dob s uvolněnou a rozvernou atmosférou latinské Ameriky, je vybavení vyvedeno ve stylu „nestyl“. Snad aby nebylo možné srovnávat nesrovnatelné, nepřipomíná zdejší mobiliář nic – možná čekárny malých nádražíček nebo staré tramvaje. Zvědavi a podníceni rykem kreolské muziky sestupujeme do sklepení. Trojlodní prostor s vysokými kamennými klenbami, trychtýřovitě se zužující a nasvícený ateliérovými světly s barevnými filtry, šumí natěšeným hovorem. Čelní stěna ústřední místnosti je zaplněna velkým salátovým bufetem, „přetékajícím“ dobrými a lepšími lahůdkami. Přes zeleninu, ustrojenou v teplých a studených variacích, po mořské havěti, mariscos“ nebo sushi je zde volně k dispozici. Jímáme se talířů a ke stolu vedle nápojového baru si odnášíme notné porce předkrmů. Během pojídání báječných krmí sleduji dění v lokále. „Churasqueros“, tak se zovou v podnicích toho druhu číšníci, servírující maso z pečicích špízů, hbitě poletují mezi stoly a viditelně „plavou“. Při vší snaze nemohou stíhat nasytit apetit adrenalinově zpovykaných hostů. I my se vbrzku vřazujeme mezi ně tak, že – uposlechnuvše návodu v nabídce – dbáme ústředního motta: NEOTÁLEJTE, NAPLŇTE SVŮJ TALÍŘ SALÁTY, OTOČTE KOLEČKEM A KULINÁŘSKÉ SHOW ZAČÍNÁ! Dbalí tohoto pokynu obracíme kolečka před sebou zelenou stranou vzhůru. Jen se tak stalo, zabočuje k nám jeden z číšníků s „kordem“ až po jilec pohrouženým v řádných porcích masa – v tomto případě kuřecích stehen a zručně překládá vonící pečeni a vrství ji před nás. Maso je dobré, uměřeně okořeněné, šťavnaté a vláčné, tvoří s vybranými kousky křehké zeleniny harmonický soulad. Aniž bychom dojedli, jsme zásobeni dalším druhem vonícího sousta. Před každým roste nová hromádka, nyní jsou to hovězí špičky. Ty jsou o čárku, opravdu jen o čárečku přetažené a vysušené. Při tempu, jaké zde v tuto chvíli panuje, je zřejmé, že nelze všechno udržet v absolutní formě. Od této chvíle jde všechno ráz na ráz. Číšníci se střídají, z naplněných jehel odkládají na naše talíře větší či menší kousky až do doby, kdy – přecpáni a funící – obracíme „oplatku“ na stole červenou barvou vzhůru – stop! Krom Chouriço calabresa - jsou to klobásky z hovězího a vepřového - jsme okusili ode všeho, co bylo toho večera k mání. Každý byl spokojen, každý jinak. Všem nám však chutnala vepřová panenka, báječné byly jehněčí kotlety. Vskutku se vydařilo hovězí, až na zmíněné již špičky. Ovšem vysoký roštěnec nebo svíčková z argentinských plemen, jen hrubou solí dotažené v chuti, to byly vrcholy kuchařova umu. Kuřecí srdíčka měla úpravu až příliš „briketózní“, v černých klubkách mnoho pečeného nezbylo. Co se ale opravdu nevydařilo, byla ryba. Tam ovšem došlo k chybě již v surovině. Po propečení rozbředla do blátivé kaše bez valného chuťového efektu. Víceméně jen škobrtnutí v jinak dobře rozběhnutém závodě. K celkové sumě 2790,- korun je třeba dodat věc, v podniku takového renomé jen těžko uvěřitelnou. Dobrou hodinu před zavřením se jedna z dívek personálu odebrala ke stolu, kde přičapla na bobek a po celý zbytek směny se bavila s hosty a fernetem ve své sklence. Na vše ostatní vyšpulila zadeček, byť půvabný. Ostatním návštěvníkům tak prodloužila dobu čekání a svým kolegům připravila horké chvilky, když museli stíhat i její práci. Nadšení z nového brzy pomine a hosté začnou objevovat tyto prasklinky v make-upu podniku. Bude-li jich více, mohou poznamenat pověst restaurace i celého řetězce.

Ambiente - Restaurante Brasileiro U Radnice 8/13, 110 00 Praha 1
Tel: +420 / 224 234 474, fax: +420 / 224 234 480, e-mail: brasileiro@ambi.cz, www.ambi.cz Otevírací doba: pondělí – neděle 11.00 – 24.00
Počet míst: restaurace 85, bar 26
Druh kuchyně: speciální latinskoamerická
přijímané platební karty: všechny obvyklé, embosované i elektronické
Jídelní lístek: angličtina, portugalština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, portugalština
Země původu nabízených vín: Argentina,Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Portugalsko, Španělsko

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 6 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem: 48 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku: Volná konzumace: Churrascobuffé (dle denní nabídky) 185 Kč, Churrasco buffé e rodízio carnes 465 Kč - do 18.00 hod (do zaplacení účtu) 385 Kč

Churrascobuffé Peixe – francouzská ústřice s limetkou jako v Riu
Nigiri sushi - klasické (brazilské) sushi - japonská rýže, ryba
Salada de grão-de-bico com camarões - cizrnový salát s krevetami a lanýžovým olejem

KL24

Churrascorodizio Coxas de frango - kuřecí srdíčka s česnekem a koriandrem
Leitão - selátko marinované v bobkovém listu a cibuli
Picanha - vrchní část hovězí kýty s tukovým krytím, kořeněná hrubou mořskou solí
Coxa de carneiro - jehněčí kýta z australských ovcí s česnekem a mořskou solí
Salmão - fillety z norského lososa na másle
Chocolate parfait - polomražená čokoládová pěna s cachaçou Kč 132,-

Výběr z vinného lístku: Freixenet Cordon Negro, brut Kč 498,-
Ryzlink rýnský 2001, jakostní — Žernosecké vinařství Kč 185,-
Sauvignon „120“ 2002 — Viña Santa Rita - Chile Kč 536,- Chablis Chapelle Royal 2001 — Michel Laroche – Francie Kč 702,- Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2002 — Miguel Torres - Chile Kč 560,-
Quinta dos Aciprestes DOC 2000 — Real Companhia Velha – Portugalsko Kč 653,-
Chianti Superiore DOCG Poggio al Casone 2000 — Castellani – Itálie Kč 637,-
Château Dauzac Margaux 1993 AOC Grand Cru Classé en 1855 Kč 8540,-

  • Našli jste v článku chybu?