DuelMichael Vít, Hlavní hygienik ČR ano Rozhodně ano. Chceme tím chránit spotřebitele, a rád bych vysvětlil jak. Celý chléb má pevnou kůrku a je vidět, když je něčím kontaminován, tzn. posypán nebo polit. Pevná kůrka chleba není vhodným prostředím pro růst bakterií a chléb je jejím prostřednictvím chráněn před kontaminací.
Duel
Michael Vít, Hlavní hygienik ČR
ano
Rozhodně ano. Chceme tím chránit spotřebitele, a rád bych vysvětlil jak. Celý chléb má pevnou kůrku a je vidět, když je něčím kontaminován, tzn. posypán nebo polit. Pevná kůrka chleba není vhodným prostředím pro růst bakterií a chléb je jejím prostřednictvím chráněn před kontaminací. Ale když ho rozříznu, bakteriální kontaminaci nevidím, a navíc jeho vnitřek poskytuje podstatně příznivější podmínky pro růst bakterií a plísní. Uvnitř chleba je vhodná vlhkost a příznivá teplota, čili velmi výživná půda pro bakterie. Vhodnou živnou půdou je i zdobení pečiva, například tvarohová pěna. Záměrem vyhlášky bylo výše popsaným jevům zabránit, čili neumožnit bakteriální kontaminaci potravin, jejichž následkem onemocní ročně u nás až 70 tisíc lidí. A to je ve skutečnosti pouze špička ledovce. Ruku na srdce, kolik lidí, kteří trpí jeden dva dny jakýmsi průjmovým onemocněním, k tomu lékaři jde?
Helena Pískovská, prezidentka Svazu obchodu ČR
ne
V současné době to za nutné nepovažuji. Až bude dostatek malých obchodů s obslužným prodejem pečiva, pak to bude něco jiného. Zatím ale zákazníka omezujeme a nenabízíme mu adekvátní náhradu. Lidé jsou zvyklí nakupovat pečivo v samoobsluhách a kupovat si ho tolik, kolik spotřebují. A jestliže podle platné zákonné normy si nesypané rohlíky mohu vybrat sama, zatímco posolené mi buď podá prodavačka, nebo budou už v sáčku, připadá mi to nesmyslné. Navíc, umíte si představit, jak takové pečivo po několika hodinách v mikrotenovém sáčku bude vypadat? Stejně tak třeba pocukrovaná kobliha. Pokud jde o chleba, řada samoobsluh si s tím poradila a prodává půlky či čtvrtky bochníků zabalené, ale v regálech pro samoobslužný prodej. Vyhláška o hygienických požadavcích na prodej potravin a rozsah vybavení prodejny znamená pro obchodníky řadu dodatečných nákladů, v první řadě však znamená omezení pohodlného prodeje pro zákazníka.