Menu Zavřít

Povedený trojlístek

30. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Majetek mizel jako pára nad hrncem

V balíčku špatných pohledávek, které koupila EC Group od České konsolidační agentury (ČKA), jsou na prvních třech místech firmy spojené s Vojenskými stavbami. Poměrně zvučné jméno, které kdysi zdobilo největší stavební firmu v zemi, dnes už mnoho neznamená. A není jisté, zda novému majiteli pohledávek zajistí alespoň nějaký výnos.
EC Group zvítězila, protože za naditý balíček nabídla téměř o půl miliardy více než její soupeři. Neúspěšní uchazeči už naznačili, že 3,4 miliardy korun, které za něj dala, je příliš vysoká suma, a že bude mít co dělat, aby se jí taková investice vrátila (EURO 43/2002).
Pohledávky za podniky Vojenských staveb budou mít na návratnost této investice velký vliv. Týdeník EURO zjistil, že naděje na jejich prodej je poměrně malá. Zadlužené firmy jsou v konkursu a stavební firmy o kontrolu nad nimi nestojí, protože už nic neprodukují. Nový majitel pohledávek tak bude mít problém s jejich prodejem a zřejmě bude muset počkat na výtěžek konkursů. A ten není v Česku nijak závratný. Věřitelé čekají na peníze několik let a v průměru se jim vrátí necelých pět procent pohledávek.
Akciová společnost Vojenské stavby (VSAS) má nyní – po postoupení pohledávek z ČKA - vůči EC Group dluh ve výši 3,16 miliardy korun, firma jejího bývalého šéfa J. Ring 1,84 miliardy korun a Vojenské stavby CZ (VSCZ) 1,42 miliardy korun. Konkurs ve VSCZ běží už druhým rokem. Na firmu J. Ring byl vyhlášen v květnu tohoto roku a na akciové Vojenské stavby o měsíc později.

S péčí vlastníka.

Firmy Vojenských staveb uvádějí, že je položil pád Investiční a Poštovní banky (IPB). S odchodem banky jim vyschly finanční zdroje, které se však už předtím ve skupině rozpouštěly podivným způsobem. Případ, kdy společnost J. Ring jako významný vlastník a zároveň dlužník Vojenských staveb prodala podniku jeho vlastní akcie za čtyřicetinásobek tržní ceny, prošetřovala v roce 1998 i Komise pro cenné papíry (KCP). Pohledávky za podniky Vojenských staveb, které přešly z IPB na ČSOB, aby nakonec skončily v prodávaném balíčku, dosahují celkem 6,5 miliardy korun a představují téměř dvacet procent účetní hodnoty celého balíku.
EC Group koupila zmíněnou tranži nedobytných pohledávek od ČKA za téměř devět procent jejich účetní hodnoty. Rozložení balíčku naznačuje, že bude dostatečný výnos skládat poměrně obtížně. Pokud by neměl vznikat z paběrkování za firmami s dluhy v řádu desítek milionů korun, závisí na vypořádání více než miliardových pohledávek vůči podnikům Vojenských staveb nebo Zemkovy Z-Group. Dluhy železáren podnikatele Zdeňka Zemka ve výši 3,2 miliardy korun lze odhadem zpeněžit za maximálně 400 milionů korun (EURO 43/2002). Není jisté, zda se tomuto výnosu přiblíží také podniky z okruhu Vojenských staveb.

Co zůstalo.

Konkurs akciové společnosti Vojenské stavby začal v letos v červnu. O tom, že ve firmě není majetku nazbyt, svědčí fakt, že dva roky předtím byla v likvidaci. „Konkurs se prohlašuje ve chvíli, kdy se zjistí, že majetek firmy nestačí na uspokojení jejích závazků,“ připomínají konkursní správci.
Zjistit stav konkursního majetku není ani v jedné z firem Vojenských staveb jednoduché. Na oficiálním telefonním čísle Vojenských staveb a.s. se v uplynulých třech týdnech nikdo nehlásil, firma J. Ring žádné telefonní spojení nemá. Na Vojenské stavby CZ se lze dovolat, ale správce konkursní podstaty žádné informace neposkytuje s tím, že je nutné se obrátit na věřitelský výbor. Česká správa sociálního zabezpečení, která tomuto výboru předsedá, týdeníku EURO odpověděla, že se ke konkursu nebude vyjadřovat.

CIF24

Nadějná CZ.

Vojenské stavby CZ vznikly v roce 1998 jako provozní organizace poté, co se akcionáři z okruhu Investiční a Poštovní banky (IPB) a spřízněné firmy J. Ring rozhodli, že dluhy oddělí od stavební výroby. Dluhy tehdy ponechali na mateřské akciové společnosti a stavební aktivity přesunuli do VSCZ. Oddlužení jí mělo pomoci, aby se mohla i nadále angažovat v různých zakázkách. Do konkursu šla v říjnu 2000.
Lidé, kteří tuto historii znají, se dodnes neshodují v odhadu, jakým majetkem tento zbytkový podnik disponuje. Konkursní správce Vojenských staveb CZ Pavel Klán před dvěma lety uvedl, že si věřitelé přihlásili pohledávky kolem tří miliard korun. Zároveň odhadl, že výnos z prodeje majetku pokryje až jednu miliardu korun.
Zpráva o až třicetiprocentním výnosu z konkursu by mohla být pro nového majitele pohledávek za Vojenskými stavbami CZ povzbudivá. Týdeník EURO zjistil, že se za dva roky konkursu zpeněžil majetek za zhruba dvě stě milionů korun. Výnos z prodeje aktiv je nyní proti původnímu odhadu správce méně optimistický a odhaduje se na maximálně 600 milionů korun.
Vojenské stavby CZ, které měly zásoby a stavební dvory v Praze nebo v Hradci Králové, žádný zisk nevytvářely. Ten se měl generovat na Vojenských stavbách, a. s, a to z pronájmu pozemků a budov. Podnikatelé ze stavební branže proto tvrdí, že jsou pro ně Vojenské stavby CZ naprosto nezajímavé. Nevidí důvod, proč by jejich pohledávky kupovali. „Za tou firmou už není vůbec nic,“ tvrdí. Pro nového majitele pohledávek to znamená, že stěží pohledávku prodá. „Vždycky se zvažuje, zde se takový prodej vyplatí,“ říká konkurence EC Group.

Laik zase žasne.

Někteří lidé z řad bývalých zaměstnanců Vojenských staveb CZ tvrdí, že firma nebyla majitelem nemovitostí a na příslušných pozemcích byla jen v nájmu, který odváděla Vojenským stavbám, a. s. Nový majitel pohledávek by se tedy možná mohl „hojit“ na převodech mezi vlastnicky spřízněnými Vojenskými stavbami, J. Ring a Vojenskými stavbami CZ. Dokázat při nich „špatný úmysl“ však nebude lehké, když ho v roce 1998 neprokázala při vyšetřování ani KCP.
Firma J. Ring, která nese v názvu iniciály svého zakladatele a vlastníka (Jaroslav Roušal, ing.), je dnes zřejmě již zcela prázdná. „Tuto pohledávku jsme si ohodnotili na nulu,“ říká firma, která usilovala o balík pohledávek spolu s EC Group. Firma J. Ring vznikla v roce 1996, kdy byl Roušal generálním ředitelem Vojenských staveb. Podnik během jeho šéfování navýšil základní jmění soukromé J. Ring ze 276 na 793 milionů korun. Z výpisu z obchodního rejstříku přitom vyplývá, že tím kapitalizoval svou pohledávku vůči J. Ring, která si od nich v roce 1997 půjčila peníze na nákup cenných papírů. Nový majitel pohledávek nicméně může spoléhat na prodej nemovitostí, které zbyly v akciové společnosti Vojenské stavby. Odhad jejich ceny se však liší a není jisté ani to, co na něj v konkursu zůstane. Přestože má pohledávky kryté zástavním právem, mohou být před ním další přednostní věřitelé a z prodeje zastavené budovy v konkursu dostane maximálně sedmdesát procent.
Pozorovatelé považují za nejcennější budovy Vojenských staveb pražské nemovitosti v Revoluční ulici vedle obchodního domu Kotva a za Nuselským mostem v ulici Boženy Němcové v Praze 2. Hodnotu domů v Revoluční s popisnými čísly 1 a 3 odhadují na 500 až 600 milionů korun. Menší dům u Nuselského mostu se však stěží podaří prodat za více než padesát milionů.

  • Našli jste v článku chybu?