Menu Zavřít

Poziční boje

10. 10. 2004
Autor: Euro.cz

O jízdním řádu privatizace se rozhodne až v polovině listopadu

Vláda Stanislava Grosse by měla v polovině listopadu schválit materiál o privatizaci státního podílu 51 procent v Českém Telecomu (ČTc). Společnost rovněž vybrala svého vlastního poradce, investiční banku Deutsche Bank, která s vedením ČTc bude konzultovat otázky související s privatizací. V této souvislosti je pozoruhodná zpráva, která přišla minulý týden z Německa, že Deutsche Telecom o privatizaci ČTc ztratil zájem.

Sobotkův ústupek.

Ve čtvrtek (7. října) se uskutečnilo klíčové jednání na půdě ministerstva financí se zástupci poradenského konsorcia Credit Suisse First Boston/CDI Corporate Advisory (CSFB/CDI), a to zejména o materiálu pro vládu, který připravují hlavně poradci. Českou stranu zastupoval ministr financí Bohuslav Sobotka, dvě členky dozorčí rady Českého Telecomu Klára Malečková a Ivana Krynesová-Gage, místopředseda Fondu národního majetku Pavel Kuta a předseda komise ČSSD pro informační technologie Karel Březina. Skupinu CSFB/CDI vedl šéf poradenského týmu Crispin Osborne ze CSFB, který přiletěl z Londýna.
Jednání předcházela nepříjemná výměna názorů mezi ministrem financí a poradci, protože na schůzku - na žádost Sobotky - přijeli i dva vysoce postavení manažeři Českého Telecomu, generální ředitel Gabriel Berdár a finanční ředitel Juraj Šedivý, a dva zástupci společnosti Deutsche Bank, která radí Českému Telecomu. Týdeník EURO má informace, že zástupci poradců si nepřáli, aby se Berdár se Šedivým a lidé z Deutsche Bank jednání zúčastnili (údajně se odvolávali na střet zájmů), a dokonce odmítli na takový mítink jít. Sobotka nakonec musel jejich argumenty uznat a ustoupit.
Na schůzce se hovořilo o materiálu k privatizaci, který připravili poradci a jenž má jít už tento týden do dvoukolového připomínkového řízení (nejdříve na ministerstvu financí, potom i na ostatních resortech). Nicméně ministerstvo financí mělo k připravenému materiálu několik připomínek, které má poradce do svého návrhu co nejdříve zapracovat.

Výhody a nevýhody.

Sobotkovi, který by Český Telecom nejraději prodal na kapitálovém trhu, se prý nelíbilo, že poradci prosazují takzvanou duální strategii prodeje. Ta prý spočívá v tom, že počítají jak s prodejem strategickému investorovi, čemu se v byznys hantýrce říká Mergers & Acquisitions (M&A), tak s privatizací prostřednictvím kapitálových trhů. Nicméně ministerstvo financí připravovaný materiál pochopilo tak, že poradce nejdříve rozjede první variantu a zároveň druhou, nicméně prodej přes kapitálový trh by přišel na řadu až poté, co se nebude rýsovat žádná výhodná M&A transakce.
Takový postup se zástupcům ministerstva financí nezamlouval, proto by uvítali, kdyby v materiálu byla detailně popsána všechna pro a proti obou zamýšlených variant, aby vláda mohla rozhodovat na základě všech dostupných informací. „My, kteří jsme za privatizaci Českého Telecomu zodpovědní, nechceme materiál, který je výhodný pro poradce, ale materiál, jenž bude výhodný i pro stát,“ řekl týdeníku EURO vysoce postavený úředník ministerstva financí.
Nakonec se obě strany dohodly, že CSFB/CDI Corporate Advisory materiál upřesní a co nejdříve pošle na ministerstvo financí. Očekává se, že po připomínkovém řízení ministři budou mít celý materiál na stole v polovině listopadu. „Když budeme mít hodně štěstí,“ dodává nejmenovaný úředník z ministerstva financí.

CIF24

Mráz přichází z Himálaje.

Při jednání s poradci za ministerstvo financí chyběl Sobotkův náměstek (pro privatizaci) Zdeněk Hrubý, který již několik týdnů věnuje svému koníčku, horolezectví. Hrubý odjel do Himálaje v polovině září jako vedoucí čtyřčlenné české výpravy, která chce zdolat 8046 metrů vysoký vrchol Šiša Pangma. Do Prahy se má vrátit koncem října. Náměstek však zřejmě na privatizaci bude mít jiný názor než jeho šéf, tudíž se očekává, že v připomínkovém řízení do privatizačního materiálu bude chtít prosadit i svoje návrhy. Otázka je, co na to řekne Sobotka.
Minulý čtvrtek jednala dozorčí rada Českého Telecomu o vymezení role poradce pro vedení firmy. V tendru byla vybrána společnost Deutsche Bank, která v otázkách privatizace bude radit představenstvu a informovat dozorčí radu.

Joint-book-runner.

Nicméně Deutsche Bank má také ambici podílet se po boku CSFB na roli, kterou při privatizaci prostřednictvím kapitálových trhů hraje takzvaný book-runner. Ten sesbírá prakticky po celém světě od finančních investorů poptávku po akciích Českého Telecomu, zjistí kdo chce kolik akcií a za jakou cenu. Vše napíše do „knihy“, pak porovnává poptávku s nabídkou a vytváří cenu. Když má tento book-runner důvěru trhu a je velmi zkušený, dokáže vytvořit velkou poptávku, což znamená, že cena akcií bude vysoká. Jde o nejdůležitější roli při privatizaci, až dlouho po book-runneru následuje management firmy, jejíž akcie se prodávají, a teprve poté je role vlády. Avšak pravděpodobnost, že by CSFB dovolila společnosti Deutsche Bank, aby se na této roli podílela, je minimální.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).