Menu Zavřít

Pozitivně vyladěný stroj na faktury

16. 9. 2014
Autor: Fakturoid

Co příjemně překvapí na stránce Fakturoid.cz hned po jejím otevření, je její lehkost a hravost. Žádná otravná čísla, žádné strohé tabulky, ale robot s obrazovkou místo hlavy a milá grafika. Je nutné podotknout, že takto zábavný není jen obal, ale v podstatě celý obsah webové aplikace.

Většina živnostníků a drobných podnikatelů si vyrábí faktury na koleni. Vytvoří si v tabulkovém programu šablonu a ve svém účetnictví si vystačí s jejím vyplňováním. Hlídání splatnosti? Spárovat peníze došlé na účet s fakturou a označit ji následně jako zaplacenou, už je pro tabulku příliš. Automaticky každý měsíc vystavit fakturu si je třeba udělat také sám. Mezi účetním, který se o fakturaci kompletně postará, a občasným vyplněním šablony tak zůstává prostor pro skutečně chytrou službu, která živnostníkům a drobným podnikatelům pomáhá lépe spravovat finance.

Puntičkářsky uživatelská aplikace

Změnit se to rozhodl Lukáš Konarovský a Jan Korbel. Dva nezávislí programátoři se silným citem pro uživatelskou spokojenost. Ve skutečnosti právě tento společný postoj k internetovým službám, které by měly prvotně myslet na uživatele a jeho pohodlí, je přivedl ke spolupráci Osobně se Lukáš s Janem neznali. Každý je dokonce z jiného města. Dohromady je svedly internetové diskuse nad prouživatelskými aplikacemi. K fakturaci se dostali postupně, jejich první nápad na společný projekt, který měl dokázat, že lze vytvořit uživatelsky pohodlný program, byl trochu jiný. Ovšem měl společné atributy. „Šlo o službu, do které by si uživatelé nahráli ceník v Excelu a aplikace by jim umožnila ho zpracovat — udělat přepočty z cizích měn, vyhodit či přidat položky, přidat kategorie cen pro různé odběratele a pak tyto ceníky sdílet s klienty jako odkaz na stránku nebo stáhnout jako soubor,“ vysvětluje Jan Korbel. Práce se ale zasekly na technických problémech v implementaci a odrazovala je i další nevýhoda, která časem vykrystalizovala – že pracují na aplikaci, kterou sami nebudou chtít používat.  pokladna

Naopak co by Jan i Lukáš jako živnostníci rádi využívali, byla služba na zpracovávání faktur. A k tomu šlo využít části programu, které už zpracovali pro aplikaci na ceníky. „Fakturace bylo něco, co jsme oba potřebovali, a věděli jsme, že je to model, který už v zahraničí funguje a bude se také lépe prodávat,“ přidává Jan Korbel. Na Fakturoidu začali pracovat během vánočních svátků 2008 a dali si lhůtu jeden rok. „V průběhu prací jsme si založili blog, kde jsem psali, na čem pracujeme, jak nám to jde a jaké máme problémy. A už jen ten blog lidi zaujal,“ říká Lukáš Konarovský. I díky tomu, že takto průběžně informovali o svém projektu, se ostrý start skutečně povedl. Spustili ho na Štědrý den 2009 a hned se registrovalo několik desítek uživatelů. „Sledoval jsem během dne, jaký je stav, a hlavně po večeři najednou registrace začaly skákat. Lidé si předali dárky a pak si šli ze zvědavosti zkusit, co jsme vytvořili,“ vzpomíná Lukáš Konarovský. Od té doby se Fakturoidu věnují nepřetržitě. Na dotazy odpovídá vždy jeden z nich, jsou připraveni reagovat odkudkoli a kdykoli a hlavně co nejrychleji. Věří, že právě dotazy uživatelů jim nejlépe prozradí, co je třeba upravit a dodělat, a zároveň jedině oni dokážou co nejuspokojivěji odpovídat svým zákazníkům.

EBF24

Zadarmo, sólo nebo firma

Aplikace můžete využívat zadarmo, případně ve dvou tarifech. První za 160 korun měsíčně je navržený pro živnostníky, druhý za 480 korun zase pro firmy. Tento model – omezená služba zdarma, plná verze za částku, která nebolí – využívají i nejúspěšnější online služby, jako je například Spotify. S účtem zadarmo můžete fakturovat maximálně pěti klientům, s účtem za 160 korun nazvaným Sólo fakturujete neomezeně. Zatímco tyto dva platební režimy jsou určené převážně pro živnostníky, je zde i třetí, určený firmám, a to za měsíční poplatek 480 korun. Ten nabízí neomezené fakturování a různé vychytávky, mezi které patří například možnost zapojení skutečné účetní.

Zkoušeno v praxi

Registrace je otázkou několika desítek vteřin. Jediné, s čím jsem měl na chvíli mentální problém, bylo vyplnění čísla účtu na web, kde jsem byl poprvé. Ale úvahy o rizicích kyberkriminality okamžitě vytlačilo reálné konstatování, že číslo účtu jsem už uvedl na tolika místech, že profesionální aplikace pro fakturování bude patřit rozhodně k těm bezpečnějším. V robotickém duchu celého webu je i potvrzení o úspěšném založení účtu, které uživateli přijde na e-mail: „Díky za registraci, humanoidní stvoření na bázi uhlíku!“ Velkou výhodou je, že vám program vytvoří přímý link pro vaši firmu ve formátu https://app.fakturoid.cz/nazevvasifirmy, takže si jej můžete snadno uložit mezi oblíbené weby. Vytvoření první faktury je velmi intuitivní. Stačí jen zadat údaje o subjektu, kterému fakturu zasíláte, a kolik peněz má firma zaslat. Program nezapomene upozornit ani na doplnění povinné „větičky“ v patičce faktury, buď o zápisu do obchodního rejstříku u právnických osob, nebo o registraci v živnostenském rejstříku u fyzických osob. Pak je možné fakturu odeslat e-mailem, vygenerovat jako PDF, vytisknout a tak dále. Celá aplikace je zdarma. Občasné upozornění, že můžete přejít i na placenou verzi, rozhodně nepůsobí nějak vtíravě. Síla aplikace však není ve vytvoření jediné faktury, ale spíše v jejich dlouhodobém spravování. Program hlídá splatnosti faktur, upozorňuje na jejich překročení, dělá přehledy za různá období. Umí si poradit i s fakturací do zahraničí, včetně aktuálního kurzu měn. Z malých podnikatelů tak sejme značnou část tíhy, kterou mají s fakturováním spojenou a kvůli níž často přenechávají vyřizování podobných operací účetním.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).